Document har skrevet om hvordan svenskene bes forberede seg på krig. Natos militære sjef Rob Bauer mener budskapet er riktig.
– Vi søker ikke krig. Men vi må være klare for krig, sier Bauer.
Bauer, som er en nederlansk admiral, har et poeng, som er eldgammelt:
Si vis pacem, para bellum.
På norsk: Ønsker du fred, må du være forberedt på krig.
Men det er ikke mulig å forsvare et land som enkeltpersoner når myndighetene har avskaffet et kampdyktig forsvar, og fokuserer mer på kjønnsideologi enn på nasjonens sikkerhet.
Dessuten har våre myndigheter allerede sluppet våre fiender inn i landet, og krevd at vi arbeidende skattebetalere finansierer galskapen.
I boken Ender’s Game av Orson Scott Card, hvor supersmarte småunger læres opp til å forvare jorden mot Buggers, fiender fra det ytre rom, er det en del noen interessante setninger.
No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy shows you where you are weak. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you.
Man må altså lære av sine fiender. Men da må man vel først definere fienden.
Perhaps it’s impossible to wear an identity without becoming what you pretend to be.
Det mest berømte sitatet er Enders måte å motivere sine barnesoldater på.
Remember, the enemy’s gate is down.
Bauer på sin side har møter med likesinnede, får vi vite av NTB-Bibiana Piene.
De siste to dagene har han hatt møter med Nato-landenes forsvarssjefer i Brussel.
På møtet deltok også Sveriges øverstkommanderende, general Micael Bydén, som nylig uttalte at alle må forberede seg på at krig er en reell mulighet. Bakteppet er Russlands invasjon av Ukraina.
– Vi må forstå hvor alvorlig denne situasjonen egentlig er, og at man må forberede seg mentalt på individnivå, sa den svenske forsvarssjefen.
Mens svenskene hamstrer og prepper, så ignorerer alle den indre fienden. Men Nato spiller på lag men den svenske forsvarssjefen.
Nå får Bydén støtte fra øverste hold i Nato.
– Han har veldig rett, og jeg har sagt lignende ting selv. Krig er ikke bare noe som angår det militære, sa Bauer på en pressekonferanse i Nato-hovedkvarteret i Brussel torsdag.
– Dette må flere forstå, sier han.
Bauer, som er sjef for Natos militærkomité, peker på at Nato har gått fra strategiske operasjoner til full satsing på et kollektivt forsvar.
Kollektivt forsvar betyr at alle er omfattet, slår han fast.
– Et kollektivt forsvar betyr at hele samfunnet må involveres, om vi liker det eller ei. Både industrien, privat sektor og befolkningen er en del av løsningen. Vi må kunne snu oss kjapt om noe skulle skje. Vi må kunne mobilisere både mennesker og raskt kunne produsere nye våpen, slo Bauer fast
Hva Bauer mener med et kollektiv er vanskelig å forstå i dagens Europa. Samtidig er krigen i Ukraina fastlåst. Bauer forventer ikke et mirakel.
– Vi bør ikke forvente at det skal skje et mirakel på noen av sidene, sier Bauer.
Det har skjedd få store bevegelser i krigen den siste tiden. Russland hevdet imidlertid torsdag å ha erobret en liten landsby i Øst-Ukraina. Ukraina hevder på sin side å ha gjennomført et droneangrep mot et russisk oljelager i Nord-Russland.
Uttalelsen kommer samme dag som Ukraina sa at hæren deres står overfor alvorlig ammunisjonsmangel.
– Mangel på ammunisjon er et veldig reelt og presserende problem som våre styrker står overfor for tiden, sa forsvarsminister Rustem Umerov.
– Ikke noe alternativ
EU har lovet Ukraina én million artillerigranater innen mars, men har så langt bare greid å oppfylle i underkant av halve løftet.Torsdag vendte også det tyske parlamentet Bundestag tommelen ned for å sende langtrekkende Taurus-missiler til Ukraina.
Som enkelte påpeker vil en manglende vilje til militær støtte være dødsstøtet for Ukraina. Men befolkningen i et Europa som selv sliter er i ferd med å miste viljen til å støtte et land som ikke er et Nato-medlem.
Bauer understreker på sin side viktigheten av at støtten til Ukraina opprettholdes.
– Vi må fortsette å støtte Ukraina. Det er det aller viktigste. Dersom Russland trekker seg ut i morgen, en krigen over. Om Ukraina legger ned våpnene, er landet deres tapt. De har ikke noe alternativ, sier han.
Samtidig planlegger Nato sin største øvelse siden den kalde krigen. Det er mange spenninger i luften nå.
Den planlagte Nato-øvelsen Steadfast Defender ligger an til å bli den største på lenge, hele 90.000 soldater skal delta. Scenarioet for øvelsen skal være et russisk angrep.
For en gammel offiser som meg, så er det to spørsmål som surrer i hodet mitt.
Det første spørsmålet er enkelt: Hvem skal forsvare oss? Gender-rådgivere som leder amerikanske soldater som har kommet seg gjennom hærens fat camps?
Det andre spørsmålet er tøffere. For hvis vi vanlige borgere skal forberede oss på krig, så er det nokså naturlig å spørre:
Hva er målet? Og hva er det vi skal kjempe for?
Personlig er jeg ikke interessert i å krige for å beholde det grønne skiftet, velferdsstaten, woke-ideologien og masseinnvandringen.
Ender sier det slik, da han som guttunge får følgende oppfordring fra de militære lederne, som ønsker at Ender skal sørge for at han vinner krigen.
– I told them you were the best. We need a Julius Caesar, a Napoleon.
Ender er ikke naiv selv om han bare er en guttunge.
– Caesar was assasinated by the people who trusted him.
Dette etterfølges av følgende, fra en av offiserene:
– Napoleon lost in the end.
Ender tar allikevel opp kampen, selv om han forstår at dette trolig betyr hans personlige undergang.