Frankrike forsøker å begrense islamsk radikalisering. Fra begynnelsen av 2024 er det forbudt for imamer som er opplært i og/eller finansiert av andre land, å virke i Frankrikes 2900 moskeer.
Tre hovedeksportører av imamer
Imamer som er opplært i og finansiert av andre land, også de som allerede var i Frankrike før 1. januar, må forlate landet innen 1. april 2024.
Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin skriver dette i et brev til de landene som i hovedsak er berørt – det gjelder først og fremst de tre hovedeksportørene av islamske religiøse ledere: Algerie, Tyrkia og Marokko.
En agenda som kan true samfunnet
For å motvirke spredning av en politisk og ideologisk agenda som kan true sikkerheten og det sosiale samholdet, skal ingen imam kunne praktisere i Frankrike om han er opplært i og/eller lønnet av en fremmed stat.
300 utsendte imamer som allerede befinner seg i Frankrike vil ikke kunne bli værende der «under denne status efter 1. april».
Den ønskede effekt?
Det reises dog tvil om effekten av utestengelsen av utsendte «islam-ambassadører». Atlantico mener dette er nok et tiltak som bare er gyldig så lenge muslimene er i mindretall. Det løser ikke problemet islam, det er mindre viktig hvem som betaler imamene, enn hva de formidler:
– Det fundamentalistiske og patriarkalske islam er ikke lenger importert, men produsert lokalt.
Muslimer føler seg ikke som en minoritet
– Dette løser ikke problemene islam skaper. Tvert imot risikerer det å forsterke spenningene der muslimer ikke lenger føler at de er en minoritet i nabolaget. De fremstiller Vesten som ansvarlig for problemene, ikke islam, de hverken ser kritisk på sin religion eller vurderer å endre den. De ser på Frankrike som landet som ikke tillater dem å praktisere religionen på riktig måte og være gode muslimer. De mener det er Frankrike som skal justere lovene sine, ikke dem.
Les imams nés et formés par la France défendent les mêmes valeurs, les mêmes principes et la même vision de la société où les hommes sont supérieurs aux femmes, les musulmans aux non musulmans, où la charia doit organiser la société.
https://t.co/Gq6X1etNzk— Alphie2 (@Alphie2France) January 15, 2024
Islamofobi
Marokko ser idag ut til i mindre grad å være berørt av denne saken. Siste delegasjon av marokkanske imamer ankom Frankrike i 2009. Marokko har som eneste land undertegnet en avtale om opplæring av imamer som skal operere på fransk territorium.
Morocco World News skriver at Darmamins beslutning om å stanse utnevnelsen av utenlandske imamer, bidrar til å opprettholde en oppfatning av fransk islamofobi, særlig i lys av Frankrikes kontroversielle forbud mot bruk av hijab i det offentlige rom.