Tove Bjørgaas og Anders Tvegård er begge i Iowa og fryser spent i hjel foran lokalet der køer av tålmodige Trump-velgere står i timevis i 29 graders kulde for å høre sin kandidat. Bjørgaas og Tvegård skjønner ingenting. Åse Vartdal i studio intervjuer historiker Hans Olav Lahlum. Han skjønner ingenting, han heller. Det later til å være et kriterium for å kunne snakke om Trump i NRK at man ikke forstår fenomenet. Den politiske mediale klassen er i ferd med å bli autistisk.

På tysk har man uttrykket hörensagen, eller det som går for å være gangbart blant godtfolk. Når en ting gjentas mange nok ganger, oppfattes det som en sannhet. Slik har dekningen av USA vært i norske medier de siste ni årene. Det gir varig skade. Man klarer ikke å skille fantasi fra virkelighet.

Justisminister Emilie Enger Mehl la fredag frem et lovforslag som vil gi PST mulighet til forhindre påvirkning fra fremmed makt på opinionen. Russland nevnes spesifikt.

Mehl viser til valget i 2016, og det hun kolporterer, er hörensagen, snakkiser satt i system av Demokratene, CIA og FBI og justisdepartementet. Populært kalt Russiagate. Mehl snakker som om hun ikke vet at Russiagate er torpedert opptil flere ganger og erklært som et falsum iverksatt av Hillary Clinton.

Mehl nevner den russiske innblandingen i USAs presidentvalg i 2016, der falske Facebook-kontoer utga seg for å være amerikanske aktivister, og arrangerte politiske demonstrasjoner som svekket tilliten til landets politiske system.

– Den type fordekt virksomhet fra russisk side, for å forsterke eksisterende konfliktlinjer, kan være veldig samfunnsskadelig. Lovforslaget vil gjøre det straffbart å bidra i slik virksomhet.

Måten Mehl omtaler den russiske påvirkningen på, indikerer at hun ikke vet at det er snakk om en konspirasjon innenfra, fra statlige organ.

Men dette er typisk for norske medier og norske politikere. De har ikke fått med seg at synet på 6. januar har endret seg. Prosenten som tror valget i 2020 ble stjålet, har steget, og det henger bl.a. sammen med nye bevis for at 6. januar var en innside-jobb.

Den norske politiske klassen vil gjerne sveve i uvitenhet. Det gjør opinionen helt desorientert. De har bare Document å navigere etter.

Fremfor alt får de ingen knagger å henge forståelsen av Trump på. Hvorfor er han så populær? Hva er det som gjør at støtten er enda større i år enn for fire år siden? Dét har ikke norske journalister noe svar på.

Man slår på TV/Dagsrevyen og Morgensendingen for å høre hvor høyt opp på banen de går. Kanskje det er noen små justeringer? Men nei. Det er det samme tjatet som under Trumps presidentperiode.

USA blir forvandlet til en politistat foran øynene våre, og det norske publikum vet ingenting.

Det er nettopp fordi Mehl knytter an til begrunnelsen for de nye sikkerhetslovene i USA at de mytene Mehl refererer til, er skumle.

Norge integreres i den amerikanske sikkerhetsstaten. Amerikanerne får tilgang til baser i Skandinavia og gjør stort sett som de vil.

Vi skal venne oss til tanken på krig med Russland.

Alt dette henger sammen.

Trump er i storform, og alderen synes ikke å prege ham. Han kan holde det gående i halvannen time og småprater med publikum underveis. Han oppdager Nigel Farage i salen og roser ham. Faktum er at Trumps innflytelse er verdensomspennende. Like mye som eliten hater ham, har han innflytelse. Ellers ville de ikke giddet å høre alt snakket om ham. Det er fordi de frykter ham at de snakker om ham kontinuerlig.

Vanlige amerikanere har for lengst oppdaget at det er fordi Trump er deres talsmann. Hvor lang tid vil det ta før skandinaver oppdager det samme?

Trump leder solid på målingene foran kveldens caucus (møte):

Heading into the evening, former President Donald Trump has a towering lead over his opponents in Iowa polling. According to RealClearPolling’s average, as of Monday, Trump averaged 52.5 percent support in Iowa polls.

He sits 33.7 points ahead of his nearest competitor, former Gov. Nikki Haley (R-SC), who polls 18.8 percent in the average. Former Gov. Ron DeSantis (R-FL) sits at 15.7 percent, followed by entrepreneur Vivek Ramaswamy at 6.8 percent and former Gov. Asa Hutchinson at .8 percent.

NRK klynger seg til Haley og håper og tror.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.