Folk i gatene i Taiwan etter at valgresultatet var klart. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Kinesiske myndigheter advarer mot å støtte Taiwan-partiet DPP, og fordømmer utenlandske regjeringer som gratulerte Taiwans nyvalgte president Lai Ching-Te.

Kinesiske myndigheter er åpenbart svært misfornøyde med utfallet av valget på Taiwan.

De hadde håpet at et mer «kinavennlig» parti skulle gå av med seieren. I stedet ble det fornyet tillit til regjeringspartiet DPP, et parti som ønsker fortsatt klare skillelinjer mellom regimet i Bejing og det selvstyrte demokratiet i Taiwan.

Etter at valget var avklart lørdag, kom det gratulasjonsmeldinger fra ministre og politikere fra en rekke land som har uoffisielle bånd til øya.

Dette får sinnet til å koke i Bejing, der man opptrer som om man allerede «eier» Taiwan.

NTB-Reuters melder om saken.

Utenriksministre fra blant andre Storbritannia, Tyskland, Japan og USA har gratulert valgvinneren Lai, som tiltrer som president 20. mai.

Antony Blinken, som er USAs utenriksminister hyllet også «det robuste demokratiske systemet og valgprosessen» på øya.

Dette siste liker kinesiske myndigheter spesielt dårlig, da ordet demokrati klinger særdeles dårlig der i gården. Kina rangeres som et av verdens minst frie og demokratiske land.

Kinas utenriksdepartement beskriver uttalelsene til den amerikanske utenriksministeren som et «alvorlig feilaktig signal» til «Taiwans uavhengige separatistkrefter».

– Kina har alltid vært sterkt imot enhver form for offisiell utveksling mellom USA og Taiwan og motsetter seg resolutt at USA blander seg inn i Taiwans anliggender, skriver departementet.

En del vil mene at Kina kanskje ikke er det rette landet til å anklage noen for å blande seg inn i andres «indre anliggender».

Også David Cameron, den britiske utenriksministeren, gratulerte Lai etter valgseieren. Kinas respons var også her preget av synlig irritasjon:

– Vi oppfordrer Storbritannia til å anerkjenne at Taiwan er en provins i Kina, til å håndtere Taiwan-relaterte saker med forsiktighet i samsvar med ett-Kina-prinsippet og til å stanse alle uttalelser som blander seg inn i Kinas indre anliggender, skrev ambassaden i respons.

De kinesiske ambassadene i Japan og Australia har også kommet med lignende, forbitrede uttalelser.

I Beijing har man stadig mer vanskelig for å godta at det overhodet finnes noen land og politikere i verden som opptrer på en annen måte enn det Kina dikterer.

Mange antar at nye runder med militære trusler og provokasjoner vil bli Kinas neste reaksjon overfor Taiwan.

Les også: 

Valgvinner i Taiwan: – Folket har stått imot press utenfra

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.