Storbritannias regjering har torsdag kunngjort at den vil firedoble energiproduksjonen fra kjernekraft innen 2050. For å oppnå dette tar den blant annet sikte på å bygge et stort nytt kjernekraftverk i klasse med Hinkley C eller Sizewell C.
Dette skal være den største satsningen på kjernekraft i øyriket på 70 år, og ifølge regjeringen vil dette styrke Storbritannias energiuavhengighet og gjøre landet mindre prisgitt leveranser utenfra, melder BBC.
Planene kommer til tross for at allerede pågående kjernekraftprosjekter i landet er forsinket, har kostet mer enn planlagt og møter lokal motstand, skriver den britiske allmennkringkasteren.
Det er ikke klart hvor det nye store kjernekraftverket skal ligge.
Industry sources have told the BBC the leading candidates would include Wylfa on Anglesey or Moorside in Cumbria.
Regjeringens ambisjoner omfatter også planer om å produsere kjernekraftbrensel innenlands i stedet for å være avhengig av import fra Russland.
Thursday’s announcement also pledged £300m to produce nuclear reactor fuel in the UK, currently only commercially produced in Russia, which it said would lower bills and improve energy security.
Planene lanseres av en konservativ regjering som har dårlige utsikter til å vinne neste valg. Men også opposisjonen har tatt til orde for mer kjernekraft:
Jack Abbott, an expert in the clean energy sector, who is also a Labour candidate in the neighbouring constituency to Sizewell, said the government had been «dragging their feet» on nuclear for too long.
«Fourteen years and not one new site opened, despite inheriting 10 approved sites from the last Labour government. Labour supports expanding the UK’s nuclear power fleet, which must form a critical part of our future energy mix,» Mr Abbott said.
I Storbritannia har det lenge vært en utbredt politisk oppfatning at «avkarbonisering» ikke er mulig uten kjernekraft, men nå ser det altså ut til å få konkrete konsekvenser.
Britene er ikke alene om å tenke på den måten. 20 land, herunder USA, Storbritannia, Frankrike og Sør-Korea, ble nylig enige om å tredoble kjernekraftkapasiteten innen 2050, meldte NTB sist søndag.
Synet på kjernekraft tegner til å bli et stridsspørsmål blant de vestlige landene som er på det CO2-bekjempende kjøret. Tyskland, Østerrike og Spania er blant landene som mener at kjernekraften ikke har noen plass i fremtidens energimiks.
Men for de to førstnevnte landenes vedkommende kan dette raskt snu seg. Det er valg i Østerrike i år, og resultatet kan fort bli at Folkepartiet (ÖVP) bytter ut de grønne som koalisjonspartner med Frihetspartiet (FPÖ). I Tyskland er det valg til neste år, og lite tyder på at Olaf Scholz’ koalisjon av sosialdemokrater, grønne og fridemokrater overlever velgernes dom.
Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.