Russlands FM-ambassadør Vassily Nebenzia i Sikkerhetsrådet. Foto: AP Photo/Yuki Iwamura
Russlands FN-ambassadør kaller USA og Storbritannias angrep mot Houthi-terroristene «åpenlys væpnet aggresjon mot et annet land».
Den islamistiske Houthi-bevegelsen har utført en rekke terrorangrep mot skipstrafikk i Rødehavet. Den har erklært å ville fortsette å angripe ulike mål fremover, og hele skipstrafikken i Rødehavet er truet.
Gruppen har også angrepet mål i Israel., med droner og raketter, og inngår i buketten av islamistiske terrorgrupper som ønsker å utslette Israel.
Til slutt gikk slutt USA og Storbritannina til angrep på gruppens baser i Jemen, for å ramme evnen til å utføre angrep i Rødehavet.
Dette møtes med forståelse hos de fleste land i den siviliserte verden.
Men regimet i Moskva benytter anledningen til å vise hvor de selv nå hører hjemme i verdenspolitikken, og stiller seg her i praksis på de islamistiske terroristenes side.
I et hastemøte i FNs Sikkerhetsråd kritiserte Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia angrepet.
– Disse landene har gjennomført et massivt angrep på jemenittisk territorium. Jeg snakker ikke om noe angrep mot en gruppe i landet, men et angrep mot landets befolkning som helhet. Det ble brukt fly, krigsskip og ubåter, sa Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia i et hastemøte i FNs sikkerhetsråd natt til lørdag norsk tid.
Det var for øvrig Russland som innkalte til møtet.
NTB-AFP melder om saken.
En del vil reagere på at nettopp Russland rykker ut med kritikk av «åpenlys væpnet aggresjon mot et annet land», sett i lys av hva Russland selv bedriver i Ukraina, og i langt større skala enn det nå er snakk om overfor Jemen.
Omfattende angrep mot Houtiene
USA og Storbritannia gjennomførte natt til fredag et omfattende angrep mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Fem personer ble drept og ytterligere seks ble såret i angrepet, ifølge en talsmann for den militære grenen av den iranskstøttede bevegelsen.
Opplysninger fra slikt hold tas normalt med en meget stor klype salt, men i dette tilfelle har man ikke andre kilder.
Ifølge USA og Storbritannia var målet med militæraksjonen å forhindre nye angrep mot sivil skipstrafikk i Rødehavet.
Houthienes terrorangrep har ført til at en rekke av verdens største rederier tar omveien rundt Afrika i stedet for å seile gjennom Rødehavet og Suezkanalen, noe som skaper store hindringer for verdenshandelen. På sikt kan konsekvensene av dette bli betydelige.
Houthi-bevegelsen begrunner skipsangrepene med Israels krigføring på Gazastripen, og har også sendt droner og raketter mot Israel.
Amerikanske og britiske interesser er nå «legitime mål», erklærte opprørerne etter angrepene natt til fredag. Gruppen ser imidlertid ikke ut til å ha gjort nevneverdig forskjell på hva den definerer som legitime og ikke legitime mål så langt. Skip fra en rekke nasjoner er angrepet.
Lutfattige Jemen var fra 2015 til 2022 rammet av en brutal krig mellom de Iran-støttede Houthiene og Jemens internasjonalt anerkjente myndigheter, som ble støttet av Saudi-Arabia og andre land i regionen
Spillet i kulissene
Terrorgruppen Houthiene har fått vesentlig våpenhjelp fra Iran, blant annet til dels avanserte raketter og droner.
Iran støtter også de to andre, toneangivende, islamistiske terrorgruppene i regionen, Hamas og Hizbollah.
Det er dermed nokså tydelig Iran spiller en viktig rolle i å skape den uro og de konflikter som nå preger Midtøsten. Å bidra til mest mulig internasjonal destabilisering og kaos er ofte et mål for totalitære regimer som Iran.
Russlands rolle i det hele har vært uklar. Men Kremls tidligere uttrykte støtte til Hamas, og nå utspillet knyttet til Jemen, svekker ikke mistanken om at også Russland har en finger med i spillet sammen med Iran.
Les også:
Sunak: Jemen-angrep vil svekke houthienes evne til angrep i Rødehavet
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: