Meldinger om trusler og vold på svenske skoler fortsetter å øke. Fram til begynnelsen av desember 2023 var det kommet inn over tusen varsler til Arbetsmiljöverket, ifølge tall SVT har sett.
En av de berørte er lærer Ulrica Björkblom Agah. «Det kom 200 tekstmeldinger på en natt. Rene drapstrusler, som om det var skuddpremie på meg», sier hun.
Björkblom Agah, som også er verneombud, hadde meldt bekymring for en av elevene hennes som hadde høyt fravær og hvor det fantes mistanke om narkotika. Etter det begynte en person nær eleven å true med å skade hele familien hennes via telefoner og tekstmeldinger.
«Det er blant det verste jeg har vært med på. Mine tre små barn skulle komme til skade bare fordi jeg gjorde det jeg er forpliktet til – å melde bekymring», sier hun.
Ifølge Arbetsmiljöverket skiller den svenske utdanningssektoren seg ut når det gjelder trusler og vold. Fram til første uke i desember 2023 var det rapportert om 1035 alvorlige hendelser med trusler og vold i grunnskoler og videregående skoler i Sverige.
Dette er en markant økning sammenlignet med 2022, og mer enn dobbelt så mye som for ti år siden. De fleste sakene handler om elever som truer ansatte.
Arbetsmiljöverket forklarer økningen delvis med at flere personer melder fra om trusler, men opplyser samtidig at problemene har vokst over tid.
«Vi ser at volden som arbeidstakere blir utsatt for blir verre og dermed får alvorligere konsekvenser. Vi har flere tilfeller av fysisk vold, trusler, slag og spark», kommenterer Kristian Hansson, ekspert ved Arbetsmiljöverket.
Kunnskapsminister Lotta Edholm (L) hevder at hun tar den negative utviklingen på alvor. Nylig la regjeringen frem direktiver for en utredning om trygghet og studiero, som blant annet handler om å gi lærere og rektorer økte fullmakter.
«For eksempel at det blir lettere å kaste elever ut av klasserommet og at det blir lettere for rektorer å omplassere elever, også mot elevenes ønsker».
Skoleansatte SVT har snakket med mener det handler mer om at skolen har for lite ressurser og ansatte – hva gjør regjeringen med dette?
«Vi satser for eksempel på flere spesiallærere og flere små undervisningsgrupper».
Brutal hverdag i svensk skole: Annenhver lærer utsatt for vold, kalles «hore» og «idiot»
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.