Carl Borg-Neal, som lider av dysleksi, er tildelt en erstatning på 500.000 pund etter at retten avgjorde at den britiske banken Lloyds urettmessig avskjediget og diskriminerte ham for å bruke n-ordet.
Borg-Neal klarte ikke å uttale seg under et av de utbredte kursene om anti-rasisme han måtte delta i som bankansatt. I desperasjon kom det forbudte ordet «neger» ut av munnen hans, og konsekvensen var at han mistet jobben.
I woke-hysteriets tidsalder kan man miste levebrødet hvis man bruker ord som er definert som uønsket av en gjeng med tyranner som ingen har stemt på.
Men nå har Borg-Neal fått medhold i et tribunal. Lloyd dømmes til å betale ham 500.000 pund i erstatning for den urettmessige avskjedigelsen. Tribunalet mener Borg-Neal ble straffet på grunn av sin dysleksi, som fører til at han enkelte ganger ikke har kontroll på hva han sier.
Alt i alt må Lloyds ut med nesten 1.000.000 pund hvis man inkluderer rettens kostnader, renter etc.
Trumps kamp mot woke utgjør en trussel mot demokratiet, mener kritikere
Borg-Neal er selvsagt fornøyd med rettens avgjørelse, men det han egentlig ønsket var å få jobben tilbake, og at Lloyds ba om unnskyldning for å ha kalt ham rasist.
– Det er et slags tveegget sverd. Da jeg begynte på dette rettskravet, sa jeg til moren min: «Hvis jeg må selge huset mitt, bryr jeg meg ikke, for dette handler om å renvaske navnet mitt. Lloyds kalte meg rasist, og det er absolutt ikke noe jeg er, og noe jeg aldri har vært, sier Borg-Neal til The Telegraph.
Etter å ha jobbet for Lloyds i 30 år ble han behandlet som en paria, og han fikk ordre om ikke å kontakte sine kollegaer eller venner etter at han utbrøt det ulovlige ordet under et woke-kurs i juli 2021. I to år har Borg-Neal kjempet for sin sak, og i perioder har han vært i risikosonen for å ende opp som personlig konkurs.
Selv mener han at hans kjønn, alder og hudfarge er hovedårsaken til problemene han har møtt.
– Jeg føler meg veldig diskriminert. Jeg lurer ofte på om jeg hadde måttet gå gjennom alt dette hvis jeg ikke var en hvit middelaldrende mann. Det er vanskelig å si. Men når jeg snakker med vennene mine – som du kan forestille deg består av en god del hvite middelaldrende menn – er vi alle enige om at det er det verste du kan være akkurat nå. Du er bunnen av alt.
Tribunalet stiller spørsmålstegn ved hvordan store institusjoner tvinger medarbeiderne til å delta i såkalt mangfoldstrening for å lære å takle svært sensitive spørsmål. I slike kurs er svarene allerede gitt, det finnes kun ett riktig svar på alle spørsmål, og de som ikke lar seg underkaste, risikerer å miste jobben.
Det som skjedde med Borg-Neal, var at han stilte et spørsmål til instruktøren. Han lurte på hvordan han skulle reagere hvis en som tilhørte en etnisk minoritet brukte et ord som var forbudt å bruke for slike som ham (hvit middelaldrende mann).
Da instruktøren lot som om han ikke forsto spørsmålet, nevnte Borg-Neal ordet neger som et eksempel. Dette ordet brukes flittig av folk med mørk hud, men er totalt forbudt for alle med «feil» hudfarge.
Feilen til Borg-Neal var å stille spørsmål, som om han var på kurset for å lære noe. Men poenget med slike kurs er ikke å lære noe annet enn å bøye hodet og underkaste seg.
Hadde Borg-Neal sagt «n-ordet» i stedet for neger, hadde det vært helt greit. Som om det finnes voksne mennesker som ikke vet hva n-ordet betyr.
Hans bruk av det ulovlige ordet førte til at han ble utsatt for en voldsom reprimande foran sine kollegaer, og flere av disse vitnet i rettssaken og sa de var sjokkert over hvordan Borg-Neal ble behandlet.
Borg-Neal skjønte at han var ferdig da saken ble overført til HR-avdelingen. Nå har tobarnsfaren fått et plaster på såret, men hans høyeste ønske er ikke oppfylt.
Han har ikke fått jobben tilbake, og han har heller ikke mottatt noen unnskyldning fra Lloyds. Borg-Neal hadde vært ansatt i Lloyds siden 1993.
– Skaden dette har påført helsen min, er utrolig stor, sier Borg-Neal.
Han lider nå av ryggsmerter forårsaket av stresset og tar to piller om dagen mot angsten. Dessuten trenger han en sovepille for å få sove natten.
Takket være bistand fra Free Speech Union (FSU) tok Borg-Neal opp kampen. Karolien Celie, jurist for FSU, sier til avisen:
– Borg-Neal ble svært dårlig behandlet av sin arbeidsgiver, og vi er glad for at rettferdigheten seiret i saken hans. Borg-Neals sak er en betimelig påminnelse for arbeidsgivere om ikke å la seg blende av dogmer, men å behandle hver enkelt ansatt rettferdig, i samsvar med loven og i en ånd av toleranse, åpenhet og god tro.
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!