EUs utenrikssjef Josep Borrell lover å gjøre alt for å sikre at palestinerne får sin egen stat og sier at det ikke har skjedd noe godt siden Osloavtalen. At islamister fra Libanon samme dag angrep Israel blir lett ignorert.
Han kom med sine løfter under lørdagens besøk i Libanon. Omsorgen for palestinere var selvsagt til stede.
– Folk i Gaza blir ikke bare angrepet, nå sulter de også, sa han.
Gazastripen tilhører palestinerne, mener Borell. Men noen palestinere er likere enn andre, mener Hamas, som kastet representanter for Fatah i døden fra hustakene i Gaza by.
– Vi kommer til å gjøre alt for å sikre at tostatsløsningen blir en realitet, sa han.
Borell kan jo starte med å overbevise palestinerne om at en tostatsløsning er ønskelig. Men hverken Hamas eller Fatah viser særlig interesse, de vil ha alt, from the river to the sea.
Borell uttrykte også bekymring for den økende volden på Judea-Samaria, som Borell kaller Vestbredden.
– Vi kan ikke sitte stille og se på bosetternes økende voldsbruk på Vestbredden, sa han.
Judea og Samaria ble okkupert av Jordan under den arabisk-israelske krig i 1948, og deretter annektert av jordanerne i 1950. Det var etter dette at ordet Vestbredden dukket opp. Denne anneksjonen ble, med unntak av Storbritannia, Irak og Pakistan, ikke internasjonalt anerkjent.
Judea og Samaria er en region som er dypt knyttet til det jødiske folk historisk og religiøst. De fleste begivenhetene i Bibelen ble skrevet og fant sted i disse områdene.
Israel gjenerobret det okkuperte området under seksdagerskrigen i 1967, og regnes i dag av FN som en okkupant av sitt eget territorium. FN vil i praksis at området skal bli judenrein.
Rundt en halv million israelere bor i området, mot nesten 2,5 millioner palestina-arabere. Israelere i regionen kalles med forakt for ulovlige bosettere.
Borrell understreket hvor viktig det var at Libanon ikke blir trukket inn i krigen mellom Israel og Hamas. Han la ikke skjul på sin frykt for at dette skal utvikle seg til å bli en regional krig.
– Det er helt avgjørende å forhindre dette, sa han.
Det vil muligens hjelpe hvis islamister som oppholder seg i Libanon unngår å angripe israelsk sivilbefolkning. Men Borell virker mer opptatt av å forhindre at Israel forsvarer seg mot angrep. I dag skjedde nettopp dette.
Hizbollah-militsen i Libanon hevder at de i morgentimene har avfyrt over 60 raketter mot en militærbase nord i Israel.
Angrepet er et svar på Israels attentat på Hamas-bevegelsens politiske nestleder Saleh al-Arouri i Beirut tidligere i uka, heter det i en kunngjøring.
– Som ledd i en første reaksjonen på forbrytelsen der den store lederen Saleh al-Arouri ble drept, har Hizbollah avfyrt 62 raketter mot Meron-basen, heter det.
IDF har svart med å angripe terroristenes infrastruktur, ifølge Times of Israel.
Hizbollah-leder Nasrallah hevdet fredag at Hizbollah har utført 670 operasjoner mot israelske mål siden 8. oktober
Ingen områder langs grensen har blitt spart, sa han, og la til at 48 israelske grenseposisjoner og 11 baser hadde blitt utsatt for målrettede angrep fra Libanon.
Borell fortsetter rundreisen med besøk i Saudi-Arabia, for å diskutere mulige initiativ og fredsløsninger med landets ledere.
Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!