Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Yves Herman, Pool Photo via AP

Sverige ser ut til å nærme seg Nato-godkjenning fra Tyrkia, men nå har Tyrkias nasjonalforsamling har tatt ferie og kommer ikke til å behandle saken før etter nyttår.

Tirsdag tok Sverige et viktig skritt nærmere medlemskap i Nato da den tyrkiske utenrikskomiteen ga grønt lys.

Saken ble deretter sendt til nasjonalforsamlingen, men der møtte den altså nok en hindring, eller trenering: Spørsmålet kan ikke bli behandlet før representantene kommer tilbake etter sin ferie den kommende nyttårshelgen.

NTB-TT melder om saken.

En godkjenning i Tyrkias nasjonalforsamlingen er det siste skrittet i ratifiseringsprosessen.

Trolig grønt lys

Det er ventet at også den tyrkiske nasjonalforsamlingen i plenum vil gi grønt lys til svensk Nato-medlemskap, skriver -Reuters. Men det er altså uklart eksakt når dette vil skje.

Ifølge Reuters kan det komme til å skje i løpet av de nærmeste ukene, men lederen i den tyrkiske utenrikskomiteen, Fuat Oktay, sier at det neppe vil gå raskt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan må til slutt undertegne, og først da vil den langdryge prosessen være over.

Mange stiller seg spørsmål i den uberegnelige Erdogan vil komme trekkende med stadig nye grunner til trenering, helt til siste slutt.

F-16-fly fra USA i potten

Under behandlingen i utenrikskomiteen i november ble det livlig debatt, og behandlingen ble utsatt etter forslag fra regjeringspartiet AKP. De mente da at drøftingene med Sverige ennå ikke hadde kommet langt nok.

Etter en ny samtale mellom Erdogan og USAs president Joe Biden er det imidlertid blitt bevegelse i saken igjen.

Erdogan ønsker å kjøpe nye F-16-fly av USA og har satt denne handelen som en forutsetning for å gi grønt lys til det svenske Nato-medlemskapet.

Selv om Tyrkia sier ja til svensk Nato-medlemskap, gjenstår det fortsatt ett hinder:

Ungarn og landets statsminister Orban har heller ikke ratifisert den svenske søknaden, men det ventes at landet vil følge Tyrkia og gjøre dette.

De politiske og økonomiske konsekvensene av ungarsk alenegang kan bli store. Det er neppe stemning i den ungarske befolkningen for en linje der landet åpenbart stiller seg på russisk side, mot sine vestlige samarbeidspartnere.

Til det er minnene fra den russiske okkupasjonen  i 1956 fortsatt for levende.

Ordknapp Billström

Sveriges utenriksminister Tobias Billström gleder seg over det tyrkiske vedtaket andre juledag.

– Vi ønsker velkommen at utenrikskomiteen i Tyrkia godkjente Sveriges Nato-søknad. Neste steg er at nasjonalforsamlingen skal stemme over saken. Vi ser fram til å bli medlem av Nato, skriver han.

Ut over dette ønsker den svenske utenriksministeren ikke å kommentere saken, opplyser Billströms pressesekretær.

– Ikke i dag. Det får bli når nasjonalforsamlingen har stemt, skriver pressesekretæren.

Fornøyd Stoltenberg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er også godt fornøyd med vedtaket i den tyrkiske utenrikskomiteen.

– Jeg ønsker velkommen avstemningen fra den tyrkiske nasjonalforsamlingens utenrikskomité for å ratifisere Sveriges Nato-medlemskap, sier han.

– Jeg regner med at Tyrkia og også Ungarn nå fullfører ratifikasjonen så snart som mulig. Sveriges medlemskap vil gjøre Nato sterkere, heter det i en uttalelse fra Stoltenberg.

Når Sverige blir medlem i Nato, har alliansen fått to nordiske, strategisk beliggende land som nye medlemmer.

Samtidig er Ukraina, som før krigsutbruddet i 2022 ikke var spesielt aktuelt for noe Nato-medlemskap, kommet nærmere både Nato- og EU-medlemskap de også.

Les også: 

Tyrkias utenrikskomité skal drøfte svensk Nato-medlemskap tirsdag

Støtt Document:

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.