Serbias største opposisjonskoalisjon vil boikotte omvalget som skal holdes i enkelte deler av landet. Konflikten på Balkan ser ikke ut til å ta slutt.
Dette skjer i forbindelse med omvalget som skal avholdes etter det opprinnelige valget 17. desember. Da vant sittende president Aleksandar Vucic og hans parti SNS en overlegen seier.
Men anklagene om valgfusk kom umiddelbart, og Vucic ble presset til å godkjenne et omvalg. Det hevdes blant annet at serbere bosatt i Bosnia-Hercegovina fikk anledning til å stemme under valget, og at der velgere ble gitt penger for å stemme for regjeringspartiet.
Valget ble også preget av to masseskytinger, som førte til at 18 personer mistet livet, hvorav ni var barn. I tillegg ble valgobservatører angrepet ifølge internasjonale medier.
Nå vil altså opposisjonen boikotte omvalget, melder NTB-AFP-Reuters.
Opposisjonsaliansen Serbia mot vold hevder det var omfattende valgfusk og at velgere fra nabolandet Bosnia på ulovlig vis fikk anledning til å avgi stemme. Den siste uka har det derfor vært store protester i Beograd.
Internasjonale observatører, blant annet fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), rapporterte også om uregelmessigheter flere steder under valget.
30. desember skal det holdes omvalg i 30 av landets 8000 valglokaler, men dette vil bli boikottet av opposisjonen.
En av lederne i Serbia mot vold, Marinika Tepic, har sultestreiket i ni døgn for å rette søkelyset mot det hun kaller omfattende valgfusk. Helsetiltstanden hennes er svekket, og tirsdag ventet hun besøk av en gruppe leger.
– De vil trolig be meg om å stanse sultestreiken, og jeg kommer til å be dem om å hjelpe til videre i kampen. Dette er en kamp for friheten vår, sa hun.
Serbia er nært tilknyttet Russland, og det pågår en strid mellom etniske serbere som føler seg undertrykt i grenseområdene mot Serbia, i de områdene som kontrolleres av Bosnia-Hercegovina.
Det er en konflikt som har pågått siden borgerkrigen på 90-taller. Som NTB skrev i mai 2022:
Mens Bosnia har søkt om medlemskap i EU og forsøker å tilpasse økonomien og styrke rettsstaten for å kunne bli medlem, har de bosniske serberne i Republika Srpska ambisjon om å bryte ut og danne sin egen stat med russisk støtte.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa i november at han var bekymret for situasjonen, og fryktet en russisk innblanding.
Les også:
Frykter russisk innblanding: Stoltenberg uroet over ønske om å splitte Bosnia