Sveits’ føderale høyesterett har besluttet å utvise en tyrkisk kvinne som har bodd i landet siden 1983. Årsaken er lav grad av integrering pluss at hun i hovedsak lever av sosiale ydelser. Hun har siden 2006 mottatt trygd for «omtrent» 351.546 sveitsiske franc, skriver det sveitsiske mediet 20min.
Oppholdstillatelsen ikke fornyet
Kvinnen som som 19-åring kom til Sveits sammen med sin daværende ektemann, er nu 59 år gammel og mor og bestemor. Hennes barn er oppfostret i Sveits.
Hun har hatt permanent oppholdstillatelse siden 1989 og den er blitt fornyet hvert femte år. I 2022 besluttet migrasjonsmyndighetene ikke å fornye oppholdstillatelsen.
Den tyrkiske kvinnen anket avgjørelsen flere ganger, sist til føderal høyesterett som nu har avsagt dom i saken.
Aldri forsørget seg selv
Dommen slår fast at «hun ikke kan sies å være vellykket integrert i lokalmiljøet», hvilket berettiger utvisningen. At hun i hovedsak har levd på overføringer fra det sveitsiske samfunn er også tatt med i rettens begrunnelse:
– Siden hun kom til Sveits har kvinnen vært avhengig av støtte fra sin tidligere ektemann, sine voksne barn og fremfor alt staten. Hun har aldri forsøkt å skaffe seg jobb eller gjøre seg uavhengig av sosialhjelp.
Det foreligger derfor en betydelig offentlig interesse av å tilbakekalle oppholdstillatelsen eftersom klageren allerede har mottatt store trygdeydelser.
Schweiz schmeißt Türkin nach 40 Jahren wegen fehlendem Integrationswillen raus!
Sollten wir hier auch machen!https://t.co/mPodcnQVrv
. pic.twitter.com/QD3lhudjkZ— Gibt_es_falsche_Meinungen – ungeimpft (@_richtig_falsch) December 22, 2023
Reintegreing mulig
Domstolen erkjenner at reintegrering i Tyrkia efter 40 år kan bli vanskelig, men i motsetning til Sveits hvor hun aldri vil klare å integrere seg, er hun «fortsatt språklig og kulturelt knyttet til sitt opprinnelsesland».
– Hun har bodd der til hun var voksen, har alltid reist tilbake på ferie og er språklig og kulturelt knyttet til hjemlandet. Hun vil være i stand til å opprettholde kontakten med sine voksne barn og barnebarn gjennom regelmessige feriebesøk og elektronisk kommunikasjon.