Kong Harald sier at det ikke var han som avgjorde om Slottet skulle kondolere Israel for massakren 7. oktober. Slike avgjørelser tas av regjeringen ved UD. Det vil komme som en overraskelse for mange at kongen er helt umyndiggjort. Kondolanse oppfattes av mange som en empatisk handling. At kongen ikke skulle få vise Israel empati har vakt oppsikt internasjonalt.

UD forsvarer seg med at de bare fulgte etablert praksis.

– Dette var en beslutning tatt i tråd med etablert praksis, sier kommunikasjonssjef Tuva Bogsnes i UD til NRK.

Det hadde vært interessant med noen eksempler.

I Israel ble dette oppfattet som en uvennlig handling. I nødens stund var det ikke noe trøstens ord fra fredsnasjonen Norge.

I et intervju med NRK sier kong Harald på spørsmål om han ønsket å kondolere, at det var én mulighet.

– Men det er ikke jeg som bestemmer, det er Utenriksdepartementet som bestemmer utenrikspolitikken her, sier kong Harald til NRKs program «Året med kongefamilien».

Det var i november det ble kjent at UD hadde frarådet kongen å kondolere Israel. Ifølge korrespondanse mellom UD og hoffsjefen skjedde det to dager etter Hamas-angrepet 7. oktober, skrev Dagbladet.

– Det er jo sånn her i landet at utenrikspolitikken er det regjeringen som bestemmer. Og da er det helt naturlig at vi samrår oss med UD før vi tar en slik beslutning, sier kongen.

Han understreker at det i noen tilfeller er statsministeren som kondolerer, og i andre tilfeller er det kongen som kondolerer til et statsoverhode. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.