EU-domstolen har konkludert med at superligaen får medhold i tvisten med Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Fotballen kan være forandret for alltid.

Ifølge dommen har UEFA «misbrukt en dominerende posisjon» ved måten de bruker reglene sine. Dommen etterlater potensialet for en gjenoppliving av det europeiske superliga-prosjektet, skriver The Guardian.

I retten i Luxembourg kom det fram at domstolen mener UEFA og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) brøt EUs konkurranselovgivning da de blokkerte superligaplanene tilbake i 2021.

– Uefa og Fifa driver med misbruk av makt, sa dommeren da han leste opp kjennelsen i Luxembourg torsdag, ifølge Marca.

Flere klubber har allerede erklært at de vil fortsette å være lojale mot UEFA, deriblant Manchester United, Atletico Madrid og Bayern München. De to førstnevnte klubbene var aktuelle deltagere i de første planene for en europeisk superliga i 2021.

Det er selskapet A22 som styrer superligaen. Toppsjef Bernd Reichart gleder seg stort over dommen som kom torsdag.

– Vi har vunnet retten til å konkurrere. Uefa-monopolet er over. Fotballen er fri, og klubbene kan nå styre sin egen framtid selv, sier han i en uttalelse publisert på X/Twitter. (NTB)

Grandiose planer

A22 har lansert store planer for den europeiske superligaen. Rett etter dommen presenterte A22 et nytt format som skal inneholde 64 herrelag og 32 kvinnelag.

For de av oss som liker å se fotball på TV er det også meget interessant at A22 lover en gratis strømmetjeneste av alle kampene, slik at supportere over hele Europa (og i resten av verden) kan følge sine lag uten at det koster skjorta.

Plattformen skal hete «Unify», og der skal man kunne se alle kamper og høydepunkter uten å betale en krone.

Reichart mener at selskapet vil dra inn mye reklameinntekter på grepet.

– Gratis fotball vil sende milliarder av fotballfans til Unify, og Unify vil være veldig attraktiv for selskaper som ønsker reklame, hevder A22-sjefen.

Kommentar

Forslaget i 2021 var et lukket system, hvor det ikke var mulig å rykke opp eller ned. Med de endringene som foreligger fremstår en europeisk superliga mye mer interessant.

Selvsagt er det lett å mislike at privat kapital utnytter fotballen på denne måten. Men man må vurdere hvem man konkurrerer mot. UEFA og FIFA er gjennomkorrupte organisasjoner, noe VM i Qatar er et godt eksempel på.

At A22 tilbyr gratis strømmetjeneste er rett og slett vanvittig flott, og kan få en allerede voldsom interesse for europeisk fotball til å eksplodere. Dessuten vil dette skape kraftige muskler i forhold til den arabiske satsningen.

A22 er grunnlagt av blant annet den spanske bankieren Anas Laghrari. Jeg har ikke rukket å finne ut hvordan aksjene er fordelt. I verste fall er arabiske oljepenger innblandet også her, men det er ukjent i skrivende stund.

Samtidig er et stort problem med superligaen at det kan virke negativt inn på nasjonale ligaer. I dagens Premier League er det massiv kamp for å oppnå de fire øverste plassene, som sikrer deltagelse i Champions League.

Skal superligaen lykkes, så må det være lignende gulrøtter i de nasjonale europeiske ligaene. Foreløpig ser det ikke ut som planene er gode nok på dette feltet.

Det er fortsatt mye som skal til før en slik superliga blir en realitet, og motstanden er stor, særlig blant klubber som ikke vil ha sjanse til å bli plukket ut i første omgang.

Men i fotball er det pengene som rår, og med storklubber som Real Madrid og Barcelona i spissen vil sikker både Manchester City, Liverpool og Arsenal hive seg på når stormen stilner.

Flere italienske klubber har vist interesse, mens klubber i Bundesliga foreløpig har vært avvisende. En superliga uten tyske storlag virker heller ikke veldig fristende.

Det blir spennende å følge hvordan dette utvikler seg i tiden som kommer.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.