Norge bevilger 70 millioner til hjelp for 1,3 millioner afghanere som ble brutalt kastet ut av Pakistan og sendt hjem. Vi vet at det er hårda bud i Afghanistan, men hvorfor skal Norge betale for afghanere i Afghanistan? Burde ikke det være en oppgave for de søkkrike araberstatene som Espen Barth Eide inviterte til Oslo sist fredag?
Norge gir inntrykk av at vi er grenseløst humanitære og har dype lommer til alle gode formål. Er det et forsøk på å kjøpe seg goodwill hos Taliban eller i den islamske verden?
Det vil nok være en del nyfattige nordmenn som blir provosert over at regjeringen tar spanderbuksene på når det gjelder mennesker langt borte, mens deres egne borgere pent må stille seg i kø.
Realøkonomien er tilbake til 2012 fikk vi vite i dag. Det er faktisk en del mennesker som sliter i dagens Norge. 70 millioner er ikke all verden, men det er prinsippet:_Det er nærmest så regjeringen løper etter saker den kan bruke penger på. Hvis ikke andre islamske land synes afghanerne er verdt en hjelpende hånd, hvorfor skal Norge stille opp? Har Espen Barth Eide gjort noe for forfulgte kristne i Afrika?
Norge øker sin støtte til Afghanistan med 70 millioner kroner. Støtten går til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og til FNs matvareprogram (WFP).
Pengene skal gå til å hjelpe mange afghanere som har kommet tilbake til Afghanistan fra Pakistan. Dermed er den totale norske humanitære støtten til Afghanistan på 320 millioner kroner i år, skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.
Siden 3. oktober har pakistanske myndigheter jobbet for at utlendinger uten gyldig oppholdstillatelse skal forlate Pakistan. Det inkluderer rundt 1,3 millioner afghanere.
– Afghanerne som kommer til grensen, er svært sårbare. Mange av dem er barnefamilier. Ifølge FN trenger de fleste hjelp, som tak over hodet, vann, mat, sanitærforhold, helsehjelp og beskyttelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Han forteller at de fleste som kommer til grensen nå, trenger nødhjelp.
– Det kommer i tillegg til den pågående humanitære krisen i landet. Dette er en alvorlig situasjon som fortjener mer oppmerksomhet, sier Eide. (NTB)
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.