Sleipner A-plattformen på norsk sokkel. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Rekordhøy gasspris, eksport av strøm og svak krone førte til at Norge hadde Europas tredje største verdiskapning per innbygger i 2022.
Det er gode tider for norsk økonomi, selv om alle deler av befolkningen ikke opplever det like tydelig i sin hverdag.
Norges brutto nasjonalprodukt (BNP) med hele 32 prosent fra 2021 til 2022.
Dette er langt fra vanlig kost i landene omkring oss.
Plasseringen på oversikten fra den europeiske kjøpekraftundersøkelsen viser at prisnivåjustert BNP for Norge var mer enn dobbelt så stort som snittet av de 27 EU-landene.
NTB melder om saken, og det fremgår at olje- og gassvirksomheten igjen skal ha æren for mye av de gode tallene. Også den omstridte strømeksporten spiller inn:
– Denne kraftige økningen kan til en stor grad tilskrives tidenes handelsoverskudd i 2022 der eksporten av naturgass var klart viktigst. Også gode priser på aluminium og fisk bidro, sammen med en solid eksport av elektrisitet. Den svake norske krona bidrar også, skriver Statistisk sentralbyrå(SSB) om målingen.
Men Norge troner ikke helt i toppen, også andre land har en sterk utvikling, uten at det kan forklares med energieksport:
Over Norge på listen ligger Irland på andreplass og Luxembourg helt øverst.
SSB skriver at Luxembourgs BNP er påvirket av at landet har en høy andel pendlere som bidrar til verdiskapningen, men ikke er med i befolkningstallet.
Det lille landet er på mange måter svært atypisk i slike sammenhenger, og er ikke sørlig velegnet til å sammenlignes med andre, mer tradisjonelle nasjonaløkonomier.
Irlands høye BNP er preget av at landets gunstige skatteregler for selskaper gjør at den høye verdiskapningen i liten grad påvirker velferdsnivået i landet, men fører til at store overskudd tas ut av landet.
Befolkningen i Irland har dermed i begrenset omfang glede av de gode tallene.
Mange hevder at dette siste også er tilfelle i Norge. For hvor blir det av de enorme inntektene fra energieksporten (olje, gass og strøm)?
Det er ofte påpekt at de i stor grad «forsvinner» til statens oljefond eller utenlandske plasseringer og formål nordmenn flest ser lite til.
Sveits og Danmark, på fjerde og femte plass, ligger et stykke under Norge på indeksen. Island har klatret til en syvendeplass.
For Sverige går det ikke like bra. Landet har for 2022 falt ned til tiendeplass på listen. Svensk økonomi har vært et tema i flere saker i Document, se blant annet artikkel under.
Les også:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Kjøp «Europas underlige død» her.
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: