Den nederlandske Hoorn kommune har bestemt seg for ikke å be om unnskyldning for fortidens slaveri. Kommunen vil heller ikke vedta en anerkjennelse av sin rolle og lidelsene den del av historien representerer. Bystyret mangler flertall for både anerkjennelse og unnskyldning, skriver den nordhollandske kommunen.

300-400 år gamle synder

En rapport om Hoorns rolle i fortidens slavedrift ble publisert i juni. Rapporten som ble bestilt av Hoorn kommune, viste at byen var en av de få som var representert i VOC og WIC (Det nederlandske ostindiske/vestindiske kompani), og aktivt involvert i nederlandsk slavehandel på 1600- og 1700-tallet.

De venstreorienterte partiene Democraten 66 og Partij van de Arbeid hadde fremmet et forslag om at Hoorn skal stille seg i rekken av samtidens angrende for fortidens synder og be om unnskyldning, men det ble avvist. Et forslag som oppfordret kommunestyret til å anerkjenne lidelsene som den gang ble påført uskyldige mennesker og deres efterkommere, ble også avvist.

Byen involvert

Jan Pieterszoon Coen (1587–1629) fra Hoorn var generalguvernør for Nederlandsk Ostindia og koloniens egentlige grunnlegger. Han tillegges «æren» for å ha lagt grunnlaget for nederlandsk slaveri i Asia. Byens administratorer hadde ansvar for kompaniets skip som fraktet og handlet med slaver under Hoorns flagg. Nederland avskaffet slaveriet i 1860.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.