Yasmin Elmousaoui får lov til å bruke hijab i NRKs distriktskontor i Vestfold og Telemark.
Den unge journalisten er kjempefornøyd, og håper at dette også vil bli vanlig i alle kanaler etterhvert.
– Selv om det kanskje ikke når ut til like mange seere som Dagsrevyen, er det fortsatt en enorm seier. Det er et skritt nærmere den drømmen som virket så utilgjengelig. Å se distriktskontorene begynne å omfavne mangfoldet, selv om det kanskje er et område hvor det er mer å gjøre, gir meg håp. Det viser at veien mot inkludering er på vei, selv om den kanskje går i et litt treigere tempo, sier Elmousaoui til M24.
Den unge journalisten som opprinnelig er fra Marokko, er bestemt i sin oppfatning av bruk av hijab i statskanalen.
– Som journalist minner jeg meg selv jevnlig om min rett til å ha store ambisjoner og nekter å tro at min hijab skal være grunnlag for begrensninger. Jeg avviser tanken på at min redaksjon skulle innskrenke mine muligheter på grunn av min tro eller frykten for potensielle klager, sier hun.
Hun mener det er «utfordrende å bryte ned barrierer og motarbeide fordommer».
– Jeg håper at de fleste redaksjoner vil omfavne denne oppfordringen med åpne armer, i erkjennelsen av at dette er en vei vi må gå for å skape et mer inkluderende samfunn, fortsetter Elmousaoui.
Raymond slår et slag for hijaben på vei over til anti-israelske Norsk Folkehjelp
Den muslimske journalisten ønsker å bli vurdert ut ifra sine faglige kvalifikasjoner og ikke religiøs tilhørighet eller utseende.
– Mitt engasjement for journalistikk er drevet av troen på å inkludere alle stemmer i samfunnet. Mangfold er ikke bare ord; det er en kraft som beriker vår bransje og gir oss et bredere perspektiv, sier hun, og legger til at hun oppfordrer flere med flerkulturell bakgrunn, inkludert kvinner med hijab, til å vurdere journalistikk som en karrierevei.
Elmousaoui sier NRK har gitt henne en fantastisk mulighet, og avslutter på følgende måte:
– Nå holder jeg fast ved troen på den drømmen som var usynlig – om å bli nyhetsanker i statskanalen. Nå begynner den å titte fram gjennom nøkkelhullet.
Til sammenligning kan det nevnes at NRK-Sørlandets TV-anker Siv Kristin Sællmann (49) leste nyhetene med et søtt gullkors rundt halsen for noen år siden, og fikk bryskt beskjed fra sine sjefer om å ta det av.
– Smykket var en gave fra ektemannen min til jul i fjor. Jeg er kristen, men har ikke lagt opp til et korstog. Jeg synes det er en viktig debatt om hvilke symboler man kan bruke, i et samfunn med flere kulturer, sa nyhetsankeret den gangen.
Sællmann turte ikke å ta telefonen etter alt bråket som fulgte i kjølvannet av saken, og holdt seg unna folk.
– Jeg har vært mye i skogen for å slippe å møte andre. Jeg har vært redd for folk, og har heller kost meg med katten min, sa Sællmann i 2013.