Ungarns statsminister Viktor Orban i det ungarske parlamentet. Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP
EU-ledere vil trolig bli enige om en pakke på 50 milliarder euro til Ukraina, sier EUs budsjettkommissær Johannes Hahn.
EU er en sentral støttespiller for Ukraina, ikke bare militært, men også med hensyn til ren økonomisk støtte.
EU ønsker nå å øke budsjettet for støtte til Ukraina sitt frem mot 2027, og legge til 33 milliarder euro i lån og 17 milliarder i tilskudd.
NTB-Reuters melder om saken.
Pengene skal sørge for at landet kan holde statsapparatet og vitale samfunnsfunksjoner gående, mens militæret kjemper mot den russiske invasjonen.
Men Ungarns statsminister Viktor Orban, som har tette bånd med Russland, har motsatt seg Ukraina-støtten.
Det kreves enstemmighet i unionen for å få det gjennom, og dermed kan Ungarn alene stå i veien. Saken skal diskuteres på unionens toppmøte torsdag og fredag.
Kan påvirke Ukraina-støtten i USA
EU-midlene har blitt enda viktigere ved at Ukraina-støtten har blitt et innenrikspolitisk pressmiddel i USA, og det er sådd tvil om hvorvidt hjelpen fra USA vil fortsette.
– Vi ble fortalt i vår av den amerikanske regjeringen at det ville være veldig støttende om vi kunne lede an i den langvarige støtten til Ukraina, også for å legge press på Representantenes hus og Senatet, slik at de gjør noe lignende, sier Hahn til Reuters til onsdag.
– Alle lederne er innforstått med dette, og det er derfor jeg til syvende og sist tror at også Ungarn vil være enig, fordi det også dreier om deres egne interesser, legger han til.
Ungarns statsminister Orban sa nylig i landets nasjonalforsamling at han fortsatt vil si nei til Ukraina-støtten og ukrainsk medlemskap i EU.
Men det kan se ut til å være grenser for hvor lenge EU vil la Orban alene sperre for en felles støtte til Ukraina.
Alternative løsninger
På spørsmål om EU har alternative løsninger for å gi Ukraina pengene om Ungarn blokkerer budsjettet, svarer Hahn at EU-kommisjonen «alltid har en plan B», men at han ikke vil snakke om den fordi «dette også gir en utgangsmulighet».
På spørsmål om de 26 andre medlemslandene kan gi Ukraina pengene gjennom en felles avtale, svarer Hahn at det er «en av mulighetene».
– Men jeg tror ikke at Ungarn vil holde seg ute av det internasjonale, ikke bare det europeiske, men det internasjonale samfunnet, sier Hahn.
Ungarns medlemsstatus kan bli et tema
Ungarns medlemskap i både EU og Nato er utvilsomt et tema i en del europeiske kretser for tiden. Et minimum av lojalitet og delte målsetninger anses gjerne som et krav for å delta i slike organisasjoner. Man må spille på samme lag.
Med tanke på hva Ungarn per i dag bidrar med i EU og Nato, er det liten tvil om at landet får betydelig mer enn det gir, noe som gjør at det kan oppleves som nokså smertefritt for resten av organisasjonene å kutte båndene til Ungarn.
Men noe slikt ligger eventuelt i fremtiden, det er ikke konkret på bordet per i dag.
Det kan imidlertid også være spørsmål om i hvilken grad befolkningen i Ungarn ønsker at landets utenrikspolitikk skal formes av statsminister Orbans påfallende nære relasjon til Russlands president Putin.
Ungarere flest bærer i liten grad på varme følelser for Russland, til det er minnet om den brutale russiske invasjonen i landet i 1956 fortsatt for nært.
Da rømte ca. 200 000 ungarere landet, bort fra russisk undertrykkelse. Ønsket om å gjenoppta den typen «samarbeid» med Russland er neppe stort og utbredt.
For innbyggerne i Ungarns vil det trolig være mer attraktivt å fortsette å motta milliardstøtte og militær trygghet fra EU og Nato, enn å knytte seg tettere til et uforutsigbart og ikke spesielt gavmildt Russland.
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: