Pakistan fortsetter å slite med store økonomiske problemer og utbredt fattigdom. Dette melder BBC.
Daglønnsarbeideren Asif Maseeh våkner hver dag og lurer på hvordan han skal skaffe mat til familien sin på syv personer. «Vi ber bare til Allah om at vi skal finne en måte å spise i morgen», sier Maseeh til BBC.
45-åringen er blant anslagsvis 700.000 arbeidere som har mistet jobben de siste årene, etter nedleggelsen av rundt 1600 klesfabrikker i det kriserammede Pakistan. Dette utgjør en tredjedel av landets tekstilfabrikker, som bidrar til 60 % av landets totale eksportinntekter.
Maseeh er bare en av millioner som er rammet av Pakistans pågående økonomiske krise. «Våre elektrisitetspriser har nettopp doblet seg. Fabrikker som ikke er i stand til å bære de økende produksjonskostnadene stenger», kommenterer Kamran Arshad, styreleder for All Pakistan Textile Mill Association, North Zone.
Landet mottar nok en redningsaksjon fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Etter forhandlinger som varte i måneder, klarte Islamabad endelig å skaffe 3 milliarder dollar i nødfinansiering fra IMF i juli. Allierte som Kina, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har også bidratt til å styrke valutareservene.
Kina har investert mer enn 60 milliarder dollar i Kina-Pakistan økonomisk korridor (CPEC). Dette forbinder den pakistanske havnen Gwadar med Kinas nordvestlige region Xinjiang gjennom et nettverk av motorveier, jernbaner og rørledninger.
Analytikere er bekymret for om investeringene vil generere nok inntekter til å betale tilbake de kinesiske lånene. IMF anslår at Pakistan skylder rundt 30 milliarder dollar til Kina.
«Den kinesiske investeringen er lovende. Men vi bygger infrastruktur gjennom lånte midler, og som et resultat utsetter vi oss selv for ansvar. En utlåner som Kina vil få pengene tilbake på en eller annen måte», uttaler professor Sabrin Beg.
En politisk krise brøt ut i april 2022 etter at daværende statsminister Imran Khan ble avsatt. Pakistan har også en sikkerhetskrise, med en rekke angrep og selvmordsbomber fra militante islamske grupper som ønsker å innføre en tøffere versjon av sharialoven. Det er enda mer usikkerhet i horisonten, med skyhøy inflasjon, energipriser som vil øke ytterligere i januar og et valg i februar.
De siste årene har essensielle matvarer som hvetemel, kjøtt og ris til tider mer enn doblet seg i pris. Økonom og tidligere finansminister Miftah Ismail advarer mot en «katastrofal» situasjon for de pakistanske fattige og arbeiderklassen. «Oppfattelsen av Pakistan er ikke særlig god i resten av verden. Det er et imageproblem når det gjelder lov og orden, og også at det ikke er et vennlig sted å gjøre forretninger», sier Ismail.
Pakistan har nå over 250 millioner innbyggere, et antall som fortsetter å vokse hurtig. Landet har fått 35 millioner flere mennesker å mette på bare seks år, og dette gir utfordringer. «Befolkningen øker i høyere takt enn den økonomiske veksten».
Drøyt 37 prosent av Pakistans befolkning lever under fattigdomsgrensen, ifølge Verdensbanken. På tross av dette har Pakistan likevel råd til å ha et atomvåpenprogram.
«Regjeringen har mistet troverdigheten til sine egne borgere. Det økonomiske miljøet er forferdelig. Så folk er villige til å risikere mye for å komme seg ut», påpeker Sabrin Beg fra University of Delaware.
Arabiske land har måttet be Pakistan slutte å sende tiggere forkledd som pilegrimer.
Den pågående økonomiske uroen og mangelen på jobbmuligheter har ført til at tusenvis har forlatt landet. Mange har foretatt farlige og ulovlige reiser i overfylte båter. Hundrevis av pakistanere omkom da en overlastet tråler full av illegale immigranter kantret utenfor Hellas i juni.
Egypt går til valg under høy inflasjon og stor befolkningsvekst
Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.