Norges utenriksminister Espen Barth Eide, COP28-president sultan al-Jaber og Singapores miljøminister Grace Fu poserer for fotografene i Dubai den 8. desember 2023. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

Klima­toppmøtet (COP28) i Dubai vedtok som ventet ingen konkrete eller tidfestede forpliktelser til «utfasing» av fossile energi­kilder, kun oppfordring til en tenkt «overgang» bort fra dem, men fremstilles ikke desto mindre av klima­bevegelsen som «historisk» ved møtets slutt.

Nyhetsmedier som opererer innenfor det rådende klima­paradigmet, fremstiller også slutt­erklæringen som en slags suksess, for NTBs vedkommende ved å gjøre Barth Eides ord til sine egne:

Det er første gang et slikt vedtak blir gjort i de nesten 30 årene FNs klima­forhandlinger har pågått.

– Det er første gang verden samles rundt en slik tydelig tekst om behovet for en overgang bort fra fossil energi, sier Norges utenriks­minister Espen Barth Eide (Ap). Han har deltatt i de intense forhandlingene i sluttfasen av møtet i Dubai.

Vertskapet gjør også gode miner til slett spill:

Lederen for klimatoppmøtet Cop 28, Sultan Al Jaber, kaller beslutningen historisk.

– Vi bør være stolte, slår han fast.

Teksten presiserer imidlertid at den tenkte «overgangen» skal finne sted i en rettferdig verden:

Omtrent samtlige av verdens land stiller seg bak beslutningen på klimatoppmøtet i Dubai onsdag. Vedtaket tar til orde for en overgang «bort fra fossile brensler i energisystemer, på en rettferdig og ordnet måte».

COP28 har altså produsert en uforpliktende intensjons­avtale om en «overgang» som skal skje på et ikke nærmere bestemt tidspunkt i en fremtid der rettferdig­heten skal råde.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.