I en tid hvor fokuset er på hvor farlig det er å spise rødt kjøtt, så er det få som fokuserer på de farene som grønnsaker kan gi deg.

Roland Kallenborn er professoren ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og har forurensning og miljøgifter som sitt fagfelt.

Han forteller til Forskning.no at det som renseanleggene gjør i stor skala, ligner på det som skjer i mye mindre skala i kompostbinger over hele landet: Ressurser som ellers ville gått tapt, behandles slik at de kan bli til gjødsel og sørge for næring til planter.

– På den ene siden er det en stor fordel å gjenbruke ressurser som ellers bare går tapt. Men de blir eksponert for en del forurensende stoffer. Gjennom resirkuleringsprosessen kan disse stoffene tas opp, og så kan mennesker eksponeres for dem, forklarer Kallenborn.

For eksempel brukes kloakk til å produsere biogass. Det som blir igjen – bioresten – er ettertraktet i landbruket.

– Biorestene har høyt innhold av fosfor og nitrogen. Det er ettertraktede næringsstoffer. Men i sånne prosesser tenker vi veldig lite på potensialet for opptak av forurensning inn i for eksempel grønnsaker, sier han.

MatPrat: Rødt kjøtt hører hjemme i et sunt kosthold

Også de som dyrker mat i byen, risikerer farlige stoffer i maten hvis de ikke vet hva de gjør.

– Når du dyrker i tettbygde strøk, så er for eksempel høye tak mer utsatt for forurensning gjennom luft og forurenset vann. I Oslo er dessuten flere steder omregulert fra industri til bolig, peker Kallenborn på.

Da kan det ligge igjen forurensning i jorden fra den nedlagte industrien.

– Mange betaler ekstra for å skaffe seg økologisk mat eller delta i et kollektiv for å dyrke frem sin egen mat. Men det kan føre til ekstra opptak av forurensning. Det finnes økologisk dyrking i nærheten av gamle flyplasser som for eksempel Fornebu, men så vidt jeg vet har ingen undersøkt hvorvidt den gamle forurensningen fra flyplassdrift påvirker maten som dyrkes der. I disse områdene er det gjerne brukt kjemiske stoffer over flere år, som er blitt forbudt i dag, blant annet i brannskummet som brukes på flyplasser, sier han.

Maten som du får kjøpt i en butikk eller en restaurant, er antageligvis trygg, mener professoren.

– Matproduktene er stort sett sikre når de selges kommersielt, er den forhåndsvis skumle avslutningen fra Kallenborn.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.