Piffen gikk i grunnen ut av årets klimatoppmøte (COP28) da det bare såvidt var i gang, da The Guardian kunne avsløre at arrangøren noen dager i forveien hadde satt klimapolitikken i sitt rette perspektiv.
I en samtale med blant andre Irlands tidligere sosialdemokratiske president Mary Robinson, i dag medlem i klimabevegelsens «eldsteråd», sa lederen for årets klimatoppmøte, sultan Ahmed al-Jaber: – Vis meg det veikartet for utfasing av fossile energikilder som ikke vil ta menneskeheten tilbake til hulestadiet (litt under 4 minutter ut i videoen i Guardian-artikkelen).
Og der står i grunnen saken: Mesteparten av verden vil fortsette å utvinne og bruke fossile energikilder for å utvikle sine økonomier så langt vekk fra hulestadiet som mulig, og noen få rike land vil forgjeves forsøke å presse på for at energikildene som dekker mer enn 80 prosent av verdens energibehov, skal «utfases».
Sultanen krøp til korset etter at klimapene mennesker ble dypt skandalisert, men fornuftige mennesker vet at han hadde snakket sant, og siden har alle som er involvert i teaterforestillingen, spilt rollen etter beste evne – ikke særlig god, når sant skal sies.
OPEC-land som Saudi-Arabia, Iran og Irak er helt åpne på at noen «utfasing» ikke kommer på tale, og Russland er naturligvis av samme oppfatning.
Mer enn hundre land, mange av dem fattige land, antyder at de i prinsipp støtter «utfasingen», men det forplikter dem lite, og de foretrekker uansett at de vestlige landene tar jobben som prøvekaniner.
India vil helst ikke provosere Vesten for mye på dette punktet, men fortsetter å insistere på at klimapolitikken må styres av equity, og det betyr at byrden må tas av de avanserte økonomiene, mens økonomiene under utvikling må få tid til å bli rike de også. Noe annet ville ikke være rettferdig, siden den fæle, forurensende Vesten hadde 200 års forsprang.
Virkelighetsfjerne vestlige ledere som FN-generalsekretær Antonio Guterres fortsetter å bruke sitt litt kjedsommelige dramaturgiske repertoar til å male klimafanden på veggen, mens den amerikanske klima-tsaren John Kerry forkynner at USA «i det store og hele» støtter «utfasingen».
Den dyktigste spilleren ser ut til å være Kina. Den kinesiske sjefsforhandler Xie Zhenhua later som om han er enig med Kerry i at fossile energikilder må avvikles, men han fører krig mot USA på det kinesiske kommunistpartiets vegne, og ønsker å lure amerikanerne til å tro at han er oppriktig, slik at USA kan fortsette å skade seg selv.
Xie, som feiret den manglende enigheten om «utfasing» med en tommel i været under klimatoppmøtet i 2021, sier nå at utfasing er fine greier, men at det må kobles til økningen i fornybar energi. Så kan amerikanerne fortsette med den dumskapen, mens kineserne selv åpner nye kullkraftverk. Slik styrkes håpet om å nå det langsiktige målet om å bli verdens ledende økonomiske og militære makt i 2050.
Men den tause majoritet ser ut til å ha gjennomskuet spillet. Og selv EU begynner nå å rulle tilbake noe av den vanvittigste klimapolitikken, for eksempel ved å dempe de fremtidige utslippskravene fra bygninger og gå bort fra oppussingsplikt for huseiere.. Med en konservativ seier under EU-valget i 2024 vil enda flere dra enda mer i nødbremsen.
Journalisten Michael Shellenberger, kjent for Twitter Files og kampen mot det han kaller det sensur-industrielle kompleks, men også for sin kritikk av klimabevegelsen, tok nylig bladet fra munnen i samtale med Tucker Carlson: De som ønsker å kutte i folks livsnødvendige energiforsyning, utgjør en menneskefiendtlig dødskult, sa Shellenberger.
Ep. 44 Another half-demented 80-year-old yelling about things he doesn’t understand. These are our leaders. They don’t care about our future because they don’t have one of their own. pic.twitter.com/iylpXALJjZ
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) December 4, 2023
Og i mellomtiden venter sirkuspublikum på en slutterklæring fra COP28 som formodentlig kommer i morgen, og ikke vil forandre noen verdens ting denne gangen heller.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.