Foto: Paul Kleiven / NTB

Netto eksport av norsk strøm har gått opp 53 prosent i år, og magasin­fyllingen er lavere enn i fjor i følge Statnett og NVE. Den globalt oppvarmede kuldebølgen i Europa under COP-28 er ren bonanza for norske strøm­produsenter, som selger unna så mye de kan på kortest mulig tid. Dette viser igjen at hvis man overlater samfunns­kritisk infra­struktur til profitører, så velger de alltid profitten fremfor samfunnet.

Hittil har Norge netto eksportert 18,4 tera­wattimer (TWh) strøm i 2023, mot «kriseåret» 2022 hvor vi bare hadde eksportert 12 TWh. Riktignok solgte kraft­bransjen så mye strøm de kunne i 2022, men nå har kapasiteten økt fordi englands­kabelen er fullt operativ (for å redde England fra kraft­mangelen som vindkraft­satsingen skaper), og det har bøtta ned med regn før kulda satte inn, så vann­magasinene har vært bredd­fulle. Kraft­bransjen vår har smidd mens jernet var varmt, og nå er fyllings­graden allerede fem prosent­poeng lavere enn i 2022.

EU i konstant energimangel

EU lider av konstant energimangel på grunn av «grønt skifte» og Angela Merkels overmodige nedlegging av atom- og kull­kraft­verk fra 2015. Planen er at vind­kraft­verk som produserer strøm tilfeldig kanskje 30 prosent av tiden, skal erstatte ekte kraftverk som leverer strøm på kommando nær 100 prosent av tiden – derfor blir kraft­mangelen større og større jo mer «fornybart» som bygges. Og kaoset ble ikke bedre av at Tyskland måtte satse på «grønn» russisk gass for å holde hjulene i gang, som forsvant over natten etter invasjonen av Ukraina.

Gjenåpning av kull­kraft­verk og gassimport fra Norge og via skip har gjort situasjonen mindre prekær i EU enn fjoråret, men det skal bare en lengre kuldebølge til før problemene blir virkelig alvorlige. EU har ikke lenger noen sikker energi­forsyning, og derfor blir unionen stadig mer avhengig av hver minste lille kilowatt som kan stabilisere de selv­påførte problemene.

Ingen bekymring å spore

Grunnen til at myndigheter og kraft­eksperter beholder roen, er naturligvis troen på at vi tross alt bare kan importere strøm fra et energi­fattig EU hvis vann­magasinene tappes ned. Så hva skjer hvis alle land får kraftmangel samtidig? De tror også at bygging av ufattelige mengder havvind og solpaneler skal få «energi­omstillingen» tilbake på sporet og skape det astronomiske kraft­overskuddet som skal til for å produsere hydrogen og lade batterier for mørke og vindstille dager. Det kommer ikke til å skje.

Det som kommer til å skje, er at jo lenger ut i «netto null»-myra EU vasser, desto verre vil kraft­kaoset, kraft­mangelen og ustabiliteten i Europa bli – og det vil skape energipriser selv ikke mareritt kunne komme opp med. Dette er godt nytt for norske kraft­produsenter som elsker å være «Europas batteri», men ikke for næringsliv og private husholdninger som er frarøvet oljefyr som billigere løsning. Fordi klima.

Målet er høyest mulig kraftpris

Spillereglene i det nye vann­kraft­regimet og energi­omstillingen er nemlig å skape strøm­monopol, maksimere inntekt og profitt, og la strømmen flyte dit den er dyrest. Målet med dagens kraft­politikk er altså å tjene mest mulig penger – ikke sikre samfunnet billig energi, som de siste 100 årene. Kraft­produsentene bryr seg heller ikke om forsynings­sikkerhet, for det er NVE sitt ansvar.

FrPs energipolitiske talsmann Marius Arion Nilsen sier til VG at FrP har foreslått å begrense kraft­eksporten når fyllings­graden er lavere enn normalt. Bekymringen er ganske ironisk siden det var nettopp FrP som gikk i bresjen for å gjøre strømmen vår til en handelsvare, innføre verdens mest liberale energilov i 1991, bygge overførings­kabler til kompisene i EU og plante vindmøller over hele Norge. Kraft­prisene skulle bare gå opp 2 øre, sa Terje Søviknes da han var energi­minister i 2017. Ingen har bedt om unnskyldning.

Det er ingen tegn til at EUs klima­hysteriske elite skal kaste inn kortene og innrømme det som er åpenbart for de fleste med en kalkulator: De selv­pålagte klima­målene er umulige å nå, og forsøket på «avkarbonisere» Europa vil skape enda mer energi­mangel og kaos, ruinere folket og sende nærings­livet til land drevet av smartere folk.

Det er heller ingen tegn til at norske politikere på Stortinget vil omgjøre kraft­politikken, som er direkte samfunns­fiendtlig. Det ville jo innebære selv­kritikk og inntektstap for staten.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.