Netto eksport av norsk strøm har gått opp 53 prosent i år, og magasinfyllingen er lavere enn i fjor i følge Statnett og NVE. Den globalt oppvarmede kuldebølgen i Europa under COP-28 er ren bonanza for norske strømprodusenter, som selger unna så mye de kan på kortest mulig tid. Dette viser igjen at hvis man overlater samfunnskritisk infrastruktur til profitører, så velger de alltid profitten fremfor samfunnet.
Hittil har Norge netto eksportert 18,4 terawattimer (TWh) strøm i 2023, mot «kriseåret» 2022 hvor vi bare hadde eksportert 12 TWh. Riktignok solgte kraftbransjen så mye strøm de kunne i 2022, men nå har kapasiteten økt fordi englandskabelen er fullt operativ (for å redde England fra kraftmangelen som vindkraftsatsingen skaper), og det har bøtta ned med regn før kulda satte inn, så vannmagasinene har vært breddfulle. Kraftbransjen vår har smidd mens jernet var varmt, og nå er fyllingsgraden allerede fem prosentpoeng lavere enn i 2022.
EU i konstant energimangel
EU lider av konstant energimangel på grunn av «grønt skifte» og Angela Merkels overmodige nedlegging av atom- og kullkraftverk fra 2015. Planen er at vindkraftverk som produserer strøm tilfeldig kanskje 30 prosent av tiden, skal erstatte ekte kraftverk som leverer strøm på kommando nær 100 prosent av tiden – derfor blir kraftmangelen større og større jo mer «fornybart» som bygges. Og kaoset ble ikke bedre av at Tyskland måtte satse på «grønn» russisk gass for å holde hjulene i gang, som forsvant over natten etter invasjonen av Ukraina.
Gjenåpning av kullkraftverk og gassimport fra Norge og via skip har gjort situasjonen mindre prekær i EU enn fjoråret, men det skal bare en lengre kuldebølge til før problemene blir virkelig alvorlige. EU har ikke lenger noen sikker energiforsyning, og derfor blir unionen stadig mer avhengig av hver minste lille kilowatt som kan stabilisere de selvpåførte problemene.
Ingen bekymring å spore
Grunnen til at myndigheter og krafteksperter beholder roen, er naturligvis troen på at vi tross alt bare kan importere strøm fra et energifattig EU hvis vannmagasinene tappes ned. Så hva skjer hvis alle land får kraftmangel samtidig? De tror også at bygging av ufattelige mengder havvind og solpaneler skal få «energiomstillingen» tilbake på sporet og skape det astronomiske kraftoverskuddet som skal til for å produsere hydrogen og lade batterier for mørke og vindstille dager. Det kommer ikke til å skje.
Det som kommer til å skje, er at jo lenger ut i «netto null»-myra EU vasser, desto verre vil kraftkaoset, kraftmangelen og ustabiliteten i Europa bli – og det vil skape energipriser selv ikke mareritt kunne komme opp med. Dette er godt nytt for norske kraftprodusenter som elsker å være «Europas batteri», men ikke for næringsliv og private husholdninger som er frarøvet oljefyr som billigere løsning. Fordi klima.
Målet er høyest mulig kraftpris
Spillereglene i det nye vannkraftregimet og energiomstillingen er nemlig å skape strømmonopol, maksimere inntekt og profitt, og la strømmen flyte dit den er dyrest. Målet med dagens kraftpolitikk er altså å tjene mest mulig penger – ikke sikre samfunnet billig energi, som de siste 100 årene. Kraftprodusentene bryr seg heller ikke om forsyningssikkerhet, for det er NVE sitt ansvar.
FrPs energipolitiske talsmann Marius Arion Nilsen sier til VG at FrP har foreslått å begrense krafteksporten når fyllingsgraden er lavere enn normalt. Bekymringen er ganske ironisk siden det var nettopp FrP som gikk i bresjen for å gjøre strømmen vår til en handelsvare, innføre verdens mest liberale energilov i 1991, bygge overføringskabler til kompisene i EU og plante vindmøller over hele Norge. Kraftprisene skulle bare gå opp 2 øre, sa Terje Søviknes da han var energiminister i 2017. Ingen har bedt om unnskyldning.
Det er ingen tegn til at EUs klimahysteriske elite skal kaste inn kortene og innrømme det som er åpenbart for de fleste med en kalkulator: De selvpålagte klimamålene er umulige å nå, og forsøket på «avkarbonisere» Europa vil skape enda mer energimangel og kaos, ruinere folket og sende næringslivet til land drevet av smartere folk.
Det er heller ingen tegn til at norske politikere på Stortinget vil omgjøre kraftpolitikken, som er direkte samfunnsfiendtlig. Det ville jo innebære selvkritikk og inntektstap for staten.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!