FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Pontus Höök / NTB
Et flertall i FNs sikkerhetsråd stemte for en resolusjon om våpenhvile på Gazastripen. Men USA la ned veto, da de mener en våpenhvile vil være til fordel for Hamas.
USA forhindret et forslag i FNs sikkerhetsråd der det kreves våpenhvile på Gazastripen.
USA mener et slikt forslag i all hovedsak vil favorisere terroristgruppen Hamas, og la ned veto. Dermed falt forslaget.
Robert Wood, USAs viseambassadør til FN, beskriver resolusjonsforslaget som «atskilt fra virkeligheten», og sier at det «ikke ville ha ført til merkbare endringer på bakken».
NTB-AFP-Reuters melder om saken.
Fredagens resolusjon fikk støtte av 13 medlemsland. I tillegg kom USAs veto, mens Storbritannia avsto fra å stemme.
Initiativ fra Guterres
For at en resolusjon skal bli vedtatt i Sikkerhetsrådet må den støttes av minst ni medlemsland. I tillegg kreves det at ingen av de fem vetomaktene – USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia – legger ned veto.
Sikkerhetsrådet har møttes en rekke ganger siden 7. oktober for å diskutere Gaza. Først 15. november vedtok rådet en resolusjon som oppfordret til «utvidede humanitære pauser» i kampene. Da unnlot vetomaktene USA, Storbritannia og Russland å stemme.
Da FNs sikkerhetsråd møttes fredag, var det etter en sjelden innkalling fra generalsekretær António Guterres.
USA med klart nei
Vetomakten USA, som er Israels nærmeste allierte, har avvist flere forsøk i Sikkerhetsrådet på å enes om et våpenhvileforslag.
– Selv om USA tydelig støtter opp om en varig fred, der både israelere og palestinere kan leve i fred og sikkerhet, støtter vi ikke oppfordringene om en umiddelbar våpenhvile, sa Wood.
Han begrunner det med å vise til hvem og hva Hamas faktisk er, noe en del andre nasjoner later til å ha glemt.
– Dette vil kun så frøene til den neste krigen, fordi Hamas ikke har noe ønske om varig fred slik at det kan bli en tostatsløsning, la han til.
Endringer i utkastet
Ifølge Reuters foreslo amerikanerne flere endringer i utkastet, blant annet en fordømmelse av Hamas’ angrep. Men dette fikk påfallende nok ikke gjennomslag. Et flertall av nasjonene ønsker faktisk ikke å fordømme en av verdens verste terrorgrupper.
Både Israel og USA mener en våpenhvile bare vil gagne Hamas.
USA har i stedet tatt til orde for pauser i kamphandlingene for å beskytte sivile og tilrettelegge for løslatelse av gisler.
En slik midlertidig våpenhvile ble innført for fire dager fra 24. november etter mekling fra Qatar. Våpenhvilen ble forlenget i tre dager, men brøt sammen 30. november, da Hamas gjenopptok sine krigshandlinger mot Israel.
Over 100 israelske gisler og over 200 palestinske fanger ble sluppet fri, og mer nødhjelp ble sluppet inn enn tidligere i krigen.
Siden har Israel trappet opp luftangrepene mot terroristene, utvidet bakkeoffensiven sørover og beordret sivile palestinere til å flykte fra områder som de tidligere er bedt om å dra til.
Men i enkelte sammenhenger har man selv i FN sagt klart fra om hva Hamas står for, se artikkel under.
Les også:
Unicef fordømmer Hamas for seksualisert vold under 7. oktober-angrepet
Bestill fra Document forlag i dag:
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: