Regjeringen og Høyre vil endre smittevernloven og gi fremtidige regjeringer mulighet til å innføre isolasjon og karantene-tiltak uten godkjenning fra Stortinget.
Flere partier, inkludert FrP, KrF, Venstre, Rødt og Pasientfokus, er svært kritiske til en slik lov.
Venstres Alfred Bjørlo er en av mange som kritiserer endringen og mener tiltakene bør godkjennes av Stortinget ved en fremtidig pandemi.
– Det er autoritære tendenser. De vil gi byråkratiet en generell fullmakt for ekstremt inngripende tiltak i folks liv, sier Venstres Alfred Bjørlo til VG.
Regjeringen har varslet en generell gjennomgang av smittevernloven etter Koronakommisjonens sluttrapport, og opposisjonen er kritisk til at regjeringen ikke venter på det før de endrer loven.
– Det er ett unntak: Høyre. For meg sier dette at Høyre er det gamle embetsmannspartiet i Norge, som er for mye i lommen på byråkratiet. Det er vi folkevalgte som skal bestemme dette og ta ansvaret. Vi kan ikke overlate det til helsebyråkratene, sier Bjørlo.
Bjørlo mener at flere av tiltakene gikk for langt under corona-pandemien.
– Det kom brått på og var mye usikkerhet. I ettertid tenker jeg at vi ikke burde gått så beinhardt inn på påtvungen isolasjon og karantene som vi gjorde. Vi gikk definitivt for langt i å holde barn og unge hjemme så mye som vi gjorde i lange perioder, sier han, og legger til:
– Men en ting er at vi gjorde det i en krisesituasjon. En annen ting er at vi i fredstid nå gir en så generell fullmakt til helsebyråkratiet.
Høyres Erlend Svardal Bøe var konstituert statssekretær for Bent Høie (H) under pandemien.
– Jeg synes Bjørlo drar kritikken sin for langt, sier han.
Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Truls Vasvik, svarer slik:
– Erfaringene fra pandemien viste oss at vi må ha klare hjemler for å håndtere smitte. Med dette forslaget, og behandlingen i Stortinget, sikrer vi en demokratisk forankring av permanente lovhjemler om karantene som sikrer forsvarlig beredskap – ikke midlertidige hjemler som under coronapandemien.