Sett i verdens målestokk er nordmenns kjøttforbruk overraskende lavt.

Øverst på en liste over kjøttforbruk i 192 land finner vi USA, Australia, Argentina og Brasil. Her er forbruket nesten tre ganger så høyt som i Norge, skriver Forskning.no.

Blant andre land med langt høyere kjøttforbruk enn Norge, kan også nevnes Spania, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Sør-Afrika, Mongolia og Kina. Blant landene med lavest kjøttforbruk er flere afrikanske land og India.

Av landene i Norden har Norge det laveste kjøttforbruk. Det gjelder også rødt kjøtt.

En gjennomgang av statistikk og forbrukerpreferanser tyder på at det er lite realistisk å nå de nye nordiske kostrådenes mål om maks 350 gram rødt kjøtt og 175 gram hvitt kjøtt i uka.

Dagens kjøttinntak ligger på 655 gram av rødt kjøtt (storfe og svin), samt 301 gram hvitt kjøtt (kylling/kalkun).

MatPrat: Rødt kjøtt hører hjemme i et sunt kosthold

Fra år 2000 og frem til i dag har forbruket vårt av kjøtt økt med 9 kilo per person per år (fra 49,9 til 52,9 kg). Særlig har det vært økende appetitt på kylling og kalkun. Her har forbruket økt fra 6,4 til 15,7 kg.

Forbruket av svinekjøtt har økt fra 18,6 kg til 20,2 kg per person. Samtidig har det vært en nedgang i forbruket av storfekjøtt, fra 14,9 til 13,9 kg.

Forbruket av saue- og geitekjøtt er redusert fra 3,9 til 2,0 kg. Av viltkjøtt spises det om lag 1 kg.

Tall fra IPSOS Norske Spisefakta 2022 viste at om lag halvparten av alle nordmenn kunne være villige til å forsøke alger. Tre av ti sa det samme om insekter. To av ti var villige til å forsøke kjøtt dyrket kunstig i laboratorium eller genetisk modifisert mat (GMO).

I årene fra 2010 til 2019 økte interessen for vegetarmat fra 12 prosent til 22 prosent, men begynte da å stagnere. To av ti rapporterer nå at de er meget eller ganske interessert i denne type mat.

Kvinner er langt mer interessert i vegetarmat enn menn. Ungdom og unge voksne er mest interessert. Samtidig spiser de yngre mer kjøtt enn de eldre, særlig gjelder dette storfekjøtt og kylling/kalkun.


Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.