Fra en tidligere svensk-finsk marineøvelse i Østersjøen. Foto: Fredrik Sandberg/TT via AP, File
Forsvarsministrene i forsvarssamarbeidet JEF har bestemt at Østersjøen skal patruljeres med ca. 20 krigsskip fra og med fredag, ifølge SVT.
Bakgrunnen er økt trussel mot kritisk undervannsinfrastruktur, og den økte tilstedeværelsen skal sende signaler til Russland.
– Det handler om å drive maritim overvåking. Et 20-talls krigsskip skal være aktive i Østersjøen, men også deler av Nord-Atlanteren, for å ta hensyn til sikkerhetssituasjonen og bedre beskytte kritisk infrastruktur under vann, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson til SVT.
NTB-TT melder om saken.
Russland har nå fått en nokså trengt og vanskelig posisjon i Østersjøen strategisk sett, ettersom russernes få havner i området nå er omgitt av Nato-land, pluss det sterkt Nato-tilknyttede Sverige.
Russernes president Putin har selv gang på gang uttalt at landet i praksis er i en slags krig med Nato, og har gjort alt annet enn å bidra til avspenning med sine naboer.
Mange vil mene at russiske myndigheter således kan skylde seg selv for at russiske marinefartøyer i Østersjøen er nærmest satt sjakk matt av en rekke naboland som er mer på tå hev enn på flere tiår.
Eksempelvis er det finske Nato-medlemskapet et resultat av russisk, ikke spesielt vennligsinnet og fredsfremmende atferd i Europa de senere år. Det samme kan sies om Sveriges stadig tettere integrasjon i Nato-samarbeidet og JEF-samarbeidet.
Norge, som er medlem av JEF, skal delta i dette arbeidet.
Det er uklart hvor omfattende den norske deltakelsen vil være, men det er naturlig å anta at minst en av Norges fire fregatter skal delta, pluss eventuelle mindre fartøyer.
Beslutningen om den felles patruljeringen ble tatt under et sikkerhetstoppmøte på Gotland i oktober, melder TT.
Bestill den nye boken fra Document forlag:
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut: