Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker tips fra lærere som mistenker at de har farlige høyreekstreme elever. Dette melder Utdanningsnytt.
PST frykter angrep på ungdoms- eller videregående skoler i Norge. Frykten er at en høyreekstrem ungdom skal angripe sin egen skole. De ønsker tips fra lærere som mistenker at de har elever som går med slike planer.
Lærere «skal melde fra til oss eller politiet ved en bekymring. Så vil enten vi, eller politiet vurdere denne bekymringen». Dette sier sjefen for kontraterror i PST, Lars Lilleby i podkasten «Skoleangrep- den nye terroren».
I PST sin trusselvurdering for 2023 står det at «de siste årene har det vært enkelte høyreekstreme angrepsplaner i Europa rettet mot ungdomsskoler og videregående skoler. Siden hverdagen til unge voksne og mindreårige i stor grad kretser rundt skolen, kan skolen være et enkelt tilgjengelig mål for unge høyreekstremisters angrepsplanlegging».
Selv om Lilleby ønsker tips fra skoler, mener han det er mye annet lærere kan gjøre før de melder fra. «Her handler det om å være oppmerksom, vise omsorg og stille spørsmål til elevene», uttaler han.
Ikke alle er enige i dette. «Jeg forstår godt at både politi og sikkerhetsfeltet ønsker en sterkere dialog med skolen, og ansatte i skolen er pålagt å varsle om alvorlige bekymringer, både gjennom forvaltningsloven og gjennom avvergelsesplikten, men her er kanskje problemet at politiet ønsker å få vite om tidlige bekymringer». Dette kommenterer forsker Martin Sjøen.
Forskning viser at de fleste skoleangripere har sendt ut signaler før et angrep, og at disse kan være mulige å fange opp. Likevel mener Sjøen at lærere bør være forsiktige med å melde fra til politiet. «Ansatte i skole har jo som primær oppgave å bygge relasjoner med unge mennesker. Det skjer jo gjennom tillit. Og hva skjer hvis du bryter den tilliten for å rapportere elever til politi eller sikkerhetstjeneste?»
Professor Stig. O Johannessen har skrevet bok om skoleangrep. Han hevder at gjerningspersonene er annerledes enn mange tror, og ikke alltid lette å peke ut på forhånd. «Både lærere og andre har ofte et stereotypisk bilde av skoleskyteren. De tenker det er en utagerende gutt, men som regel er det tvert om. Det er ofte en skoleflink og tilsynelatende veltilpasset ungdom», sier Johannessen.
Nå får PST overvåke deg helt uten grunn: – Et steg i retning en politistat, mener FrP
Utdanningsforbundet ber kunnskapsministeren ta tak i vold mot lærere
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.