Militærjuntaen i Niger opphevet sist torsdag migrasjonsavtalen med EU som Angela Merkel på unionens vegne inngikk under migrasjonsbølgen i 2016 med den da pro-vestlige regjeringen, som ble styrtet i juli.
Mindre enn fire måneder etter kuppet i det afrikanske landet, idet migrasjonstrykket mot Europa igjen er høyt, risikerer dermed den ulovlige mennesketrafikken til vår verdensdel å øke enda mer, melder Die Welt.
Det var i oktober 2016, på tampen av den store migrasjonsbølgen mot Europa som hadde begynt året i forveien, at Tysklands daværende statsminister reiste til Niger, som er et viktig transittland for migranter fra Afrika sør for Sahara, med sikte på å fremforhandle en avtale av samme type som EU også inngikk med Tyrkia:
Dere stanser trafikken og bekjemper bandene av menneskesmuglere, og vi gir dere penger. Slik med Niger et av EUs viktige partnerland i forsøket på å redusere migrasjonen, skriver Die Welt.
I årene som fulgte, strømmet milliarder av euro til Niger. Det betalte seg: Antallet migranter og flyktninger på gjennomreise falt straks kraftig – fra 300.000 til mindre enn 50.000 pr. år. Det var altså et vellykket forretningssamarbeid. Men også et vaklende sådant. På samme måte som med migrasjonsavtalen med Tyrkia hadde EU gjort seg avhengig av andre og sårbart for utpressing.
Og nå er altså avtalen satt ut av spill med et pennestrøk fra militærjuntaens general Abdourahmane Tchiani, som i forrige uke signerte et dekret som opphever avtalen.
Migrasjonsavtalen med EU hadde langt på vei ødelagt en vellykket forretningsmodell:
Som følge av den EU-finansierte patruljeringen mistet 5000 personer sine lukrative jobber, ifølge medier i regionen. Antallet omfattet ikke bare sjåførene og hjernene bak, men også folk som jobbet i butikker og gjestgiverier. EU-programmer som skulle skape alternative arbeidsplasser i Niger, har ikke oppfylt de høye forventningene hos den lokale befolkningen.
Mye peker i retning av at juntaen selv vil bruke migrasjonen som et våpen: General Tchiani har forlangt løslatelse av arresterte menneskesmuglere og frigivelse av beslaglagte kjøretøyer. Lokalpolitikere i Niger er begeistret.
Ulf Laessing, som er ansvarlig for Sahel-regionen hos den tyske Konrad Adenauer-stiftelsen, advarer om at juntaens skroting av migrasjonsavtalen kan få dramatiske konsekvenser. Og sannsynligvis har Putin en finger med i spillet:
«Russland forsøker – som Mali og Burkina Faso – aktivt å vinne de nye makthavernes gunst og dra fordel av Europas nøling. Moskva kan oppmuntre juntaen til å la flere migranter passere gjennom Niger på vei mot Middelhavet for å destabilisere Europa.»
Goetz Heinicke, en Vest-Afrika-ekspert hos den tyske tenketanken Hanns Seidel-stiftelsen, sier at juntaen i Niger også oppildner til hat mot Europa for å ta oppmerksomheten bort fra landets egne problemer, skriver Die Welt.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.