I løpet av de seks siste ukene er tre personer som er siktet i ulike terrorsaker bli løslatt fra varetektsfengsling.
To av dem er søstrene i 20-årene «fra Bærum» som reiste til Syria i 2013, skriver Nettavisen.
Den tredje løslatte er en «Oslo-mann» i 30-årene.
Kvinnene er siktet for å ha deltatt i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) hvor de skal ha hatt roller som ektefeller, å passe barn og å være husmødre for IS-krigere, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Mannen i 30-årene er siktet for medvirkning til terrorhandling etter masseskytingen i Oslo 25. juni i fjor, og er mangeårig venn med den ekstreme islamisten Arfan Bhatti som er siktet i samme sak.
Tidligere justisminister og nå stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP) mener løslatelsen er uholdbar.
– Dette er tre eksempler som altfor godt illustrerer at dagens lovgivning har for store svakheter til å holde personer i varetekt som åpenbart burde sittet inne til saken kommer opp for domstolen, sier han, og utdyper:
– Dette er personer som er siktet for svært alvorlige lovbrudd. Jeg legger til grunn at folk flest finner det totalt urimelig at terrorsiktede skal gå løs i samfunnet. Det er rett og slett problematisk ut ifra den allmenne rettsoppfatning, sier Amundsen.
FrP har tidligere foreslått å endre loven, for å gjøre det enklere å holde siktede varetektsfengslet fram til en rettssak, men dette ble nedstemt i Stortinget.
– Det var et tydelig signal fra de andre partiene at de ikke ønsket å skjerpe denne lovgivningen. Jeg mener det er feil og Fremskrittspartiet gir oss ikke av den grunn. Vi får ikke gjennomslag i alle saker i første runde på Stortinget, dette er en sak som illustrerer at det er noe som må tas opp på nytt, mener Amundsen.
Fra IS-terror i Syria og Irak til kriminalitet og ubetalt gjeld i Sverige
Advokat Øyvind Bratlien representerer den siktede mannen i 30-årene.
– Når bevisene ikke var gode og bevisforspillelsesfaren var over var det ingen grunn til å holde ham fengslet, sier han.
Advokaten kommer også med et skikkelig stikk til FrP og den tidligere justisministeren.
– Man risikerer alltid å krenke noen, men det er sjelden en god ting å la seg krenke for fort. Det er vel et standpunkt FrP er enige i i mange andre sammenhenger. I denne saken bør man være varsom med å la seg krenke og mene for mye når man har meget begrenset konkret informasjon.
Advokatene Geir Lippestad og Hilde Firman Fjellså representerer de to søstrene. Også de mener Amundsen er helt på jordet.
– At Amundsen som stortingspolitiker velger å vise til konkrete straffesaker som om han kjenner hele bevisbildet, får stå for hans regning. Han sammenligner også saker som ikke lar seg sammenligne, sier Fjellså.
Lippestad minner om at det ennå ikke er tatt ut tiltale og at hans klient bare er siktet. Han representerer den eldste søsteren.
– Jeg regner med at Amundsen tenker at vi har en rettsstat i Norge der det er domstolen, og ikke en stortingspolitiker, som bestemmer hvem som skal sitte varetektsfengslet, sier Lippestad.
PST forklarer løslatelsen med at det ikke lenger er bevisforspillelsesfare.
– Varetektsfengslingen var et nødvendig tiltak for å hindre dem i å forspille bevis i saken, eksempelvis ved å påvirke vitner eller ved å samkjøre egne politiforklaringer. Etter cirka seks og en halv måneder i varetekt var faren for bevisforspillelse tilstrekkelig redusert slik at vilkårene for videre varetekt ikke lenger var til stede, sier politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen.
Mannen i 30-årene ble i mai 2017 pågrepet i en våpensak hvor politiet fant fire våpen på loftet i boligen han disponerte. Han ble i august 2019 dømt til seks måneders fengsel i en tilståelsessak. I samme sak var også islamisten Arfan Bhatti siktet. Men saken ble mot ham ble henlagt og Bhatti varslet erstatning og fikk til slutt utbetalt 30.000 kroner fra staten.
Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»