FNs årlige klimatoppmøte er nummer 28 i rekken, og arrangeres denne gangen av De forente arabiske emirater. Hele 80.000 mennesker flys inn til Dubai, hvorav 167 er verdensledere, inkludert paven og kong Charles III – og atter en gang skal våre elitehelter redde kloden fra klimaendringer ved å fordele ekstreme mengder penger fra Vesten til Resten. Å tro at man endelig får vedtatt reelle kutt i fossil energiproduksjon og CO2-utslipp, er imidlertid helt på jordet:
Nå har BBC avslørt at Emiratene planlegger å bruke sin rolle som vert for COP28 til å drøfte olje- og gassavtaler med en rekke deltakerland, siden de nå først er samlet på ett brett. I går publiserte BBC en artikkel som avslører interne dokumenter lekket til uavhengige journalister ved Center for Climate Reporting. Dokumentene er utarbeidet av Emiratenes COP28-team for møter med minst 27 utenlandske regjeringer i forkant av COP28-toppmøtet, som starter 30. november.
Forhandlinger om store oljeavtaler
Dokumentene inkluderer foreslåtte samtaler med for eksempel Kina – hvor Adnoc (Emiratenes statlige oljeselskap) «er villig til å samarbeide om evaluering av internasjonale LNG-muligheter i Mosambik, Canada og Australia». Dokumentene viser også at Emiratene har forberedt samtaler om kommersielle muligheter for Masdar (det statlige selskapet for fornybar energi) i forkant med hele 20 land, herunder Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland, Nederland, Brasil, Kina, Saudi-Arabia, Egypt og Kenya.
Dokumentene tyder på at Adnoc står klar til å støtte Colombia i utviklingen av landets fossile energiressurser. Dokumentene inneholder også drøftelsespunkter utarbeidet av Adnoc og Masdar for to dusin land:
• Tidligere denne måneden ga Adnoc et tilbud på 2,1 milliarder dollar (1,7 milliarder pund) om å kjøpe en stor andel av Latin-Amerikas største petrokjemiske selskap, Braskem. Den brasilianske miljøministeren skal ha blitt bedt om hjelp til å «sikre tilpasning og godkjenning» for Adnocs tilbud.
• Tyskland skal ha bli fortalt av Adnoc: «Vi er klare til å fortsette våre LNG-forsyninger til Tyskland.»
• Adnoc vil foreslå at Saudi-Arabia og Venezuela adopterer narrativet om at «det er ingen konflikt mellom bærekraftig utvikling av noe lands naturressurser og dets engasjement for klimaendringer».
UNFCCC er bestyrtet
FN-organet som er ansvarlig for klimaforhandlingene, heter UNFCCC, (FN er ikke så gode på akronymer som militæret, og enhver likhet med CCCP er helt tilfeldig). De sier til BBC at hovedprinsippet for COP-arrangører og deres team er «plikten til upartiskhet». Forsøk på å gjøre forretningsavtaler under COP-prosessene er et alvorlig brudd på atferdsstandardene som forventes av COP-arrangører.
UNFCCC forventer at Emiratene handler uten egeninteresse, og landet «forventes å sikre at personlige synspunkter og overbevisninger ikke kompromitterer, eller ser ut til å kompromittere, deres rolle og funksjoner som UNFCCC-representanter». Det spørs, for BBC har sett en e-postutveksling der COP28-ansatte blir fortalt at Adnoc og Masdar-agendaen «alltid må inkluderes» i orienteringsnotatene. Emiratenes COP28-team benekter dette overfor BBC. De benekter imidlertid ikke at de vil bruke COP28-møter til forretningssamtaler, og avfeier kritikken med denne perlen: «Private møter er private.»
Møteplass for offentlige og private penger
Det blir nok mange slike «private møter» på COP-28: Sekretariatet inviterer nemlig selv bedrifter til å betale for plassering, akkreditering og taletid under FNs klimatoppmøte i Dubai, med sponsorpakker på opptil 8,2 millioner dollar, tilsvarende 87 millioner norske kroner. Slik får private selskap fripass til den akkrediterte blå sonen hvor FN-topper og verdensledere samles, og slik bærer klimatoppmøtene stadig mer preg av å være internasjonale forretningsmøter. Det burde ikke forbause noen som har hatt den minste kontakt med arabisk businesskultur.
Utviklingen er den samme som vi ser i Norge: Sammenblandingen av offentlige og private interesser er uhyre lukrative, og er nå så tette at du ikke lenger kan se hvem som er hvem. Samtidig fortsetter presset for å hente ut 100 milliarder dollar årlig fra vestlige land som som kan «omfordeles» til resten av verden.
COP-møtene handler nemlig ikke om klimaet eller CO2-kutt. De handler om penger og makt.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.