Kjernekraft er ulønnsomt med dagens kostnadsnivå, ifølge en ny NHO-rapport. Staten må heller må satse på andre løsninger, mener NHO-direktør Anniken Hauglie. Norsk kjernekraft AS kaller rapporten et bestillingsverk, og to forskere fra NTNU konkluderer annerledes enn rapporten til NHO.
– Et fokus på kjernekraft nå vil være en avsporing fra løsninger vi trenger for å unngå kraftkrise på 2030-tallet, sier viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie. (NTB-Marius Helge Larsen)
– For dyrt
Rystad Energy har utarbeidet rapporten, som konkluderer med at kjernekraft er ulønnsomt med dagens kostnadsnivå.
– Tatt i betraktning teknologisk umodenhet, kostnader, tidslinje og norske behov, mener vi at det ikke er riktig at staten prioriterer ressurser på utvikling av kjernekraft nå, sier Hauglie.
Kjernekraft er dyrt sammenlignet med andre fornybare energikilder, og innebærer høye investeringskostnader og betydelig risiko for tids- og kostnadsoverskridelser, skriver Rystad Energy.
– Selv med optimistiske kostnadsestimater har kjernekraft total energikostnad på over 80 EUR/MWh, slås det fast.
Det tilsvarer med dagens kurs 93 øre per kWh.
Rapporten har vurdert konvensjonell kjernekraft, men har også vurdert små, modulære reaktorer (SMR).
«SMR kan være en løsning på utfordringene rundt tids- og kostnadsoverskridelser i kjernekraft».
Men kostnadene med SMR er usikre, ifølge rapporten.
– Rapporten viser at kjernekraft er dyrt, at SMR tar tid å utvikle og at den antakelig heller ikke vil bli billigere enn konvensjonell kjernekraft. Først når SMR er testet og bevist, kan vi si om det egner seg for Norge, sier Hauglie.
Haugli konkliuderer derfor at Norge bør satse på vannkraft, vindkraft – på land og til havs, solkraft og energieffektivisering.
Ingen er uenige i at vannkraft er en særdeles lønnsom og stabil energikilde. Men om virkelig vindkraft på land og på vann er løsningen er det mange som stiller spørsmål ved.
Dessuten er vindkraft ikke en stabil energikilde, i motsetning til kjernekraft. Dessuten er det mange som stiller spørsmålet: Hvis vindkraft er lønnsomt, hvorfor i all verden er det da nødvendig med massive subsidier?
Norsk Kjernekraft: – Bestillingsverk
Norsk Kjernekraft AS jobber for å bygge kjernekraft i Norge, helt uten subsidier. Deres plan er nettopp å satse på SMR. De mener det er «all grunn til å stille spørsmål ved formålet» med Rystad Energys rapport for NHO.
– Jeg noterer meg at Fornybar Norge er en av bestillerne, og det er jo grunn til å reflektere over at en lobbyorganisasjon som ikke vil ha kjernekraft bestiller en rapport fra et analysebyrå som ikke vil ha kjernekraft, for i neste omgang å levere det til et departement som ikke vil ha kjernekraft, sier Jonny Hesthammer til Dagens Næringsliv.
Hesthammer mener premisset for rapporten er feil.
– Mens Norsk Kjernekraft skal bygge små kraftverk med private midler og privat risikokapital, antar Rystad feilaktig at formålet er å etablere et statlig kjernekraftprogram hvor staten tar all finansiell risiko, sier han.
NTNU-forskere med helt annen konklusjon
Jonas Kristiansen Nøland jobber for Ångströmlaboratoriet i Uppsala og som førsteamanuensis i energiomforming ved NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Han forsker blant annet innen kjernekraftens rolle i et fornybart energisystem (NERES-prosjektet).
På Facebook stiller Nøland spørsmålet om ikke rapporten fra Rystad Energy samtidig har lagt flytende havvind dødt.
Rystad Energys bestillingsrapport (fra bl.a. Fornybar Norge) skulle legge kjernekraft dødt i Norge, men endte i stedet med å legge flytende havvind dødt? Kan dette virkelig være tilfelle?
Rystad Energy har begått en stor blemme ved at de opererer med en helt urealistisk kostnad for flytende vind i 2023. Selv om de forsøker å fremstille flytende havvind optimistisk, har de en svært pessimistisk lærekurve. Denne kan de ikke trikse med som de vil etterpå når de finner ut at utgangsprisen er helt feil.
Jonas Kristiansen Nøland i samarbeid med Martin Nødland Hjelmeland ved NTNU legger nesten samtidig frem rapporten «Kjernekraft i Norge». Her kommer forskerne til stikk motsatt konklusjon enn Rystad Energy. Rapporten er fagfellevurdert, skriver DN.
De to peker blant annet på at Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga tidligere har vært svært skeptisk til kjernekraft i Norge. Olje- og energiminister Terje Aasland har også gjentatte ganger uttrykt skepsis til en satsing på kjernekraft, mens både Høyre og Fremskrittspartiet har satt på døren på gløtt for kjernekraft.
– Det er mye bra analysearbeid som er gjort av analytikerne i Rystad Energy, men dette står ikke i forhold til konklusjonene i rapporten, sier Hjelmeland.
Forskerne fra NTNU etterlyser også beregninger av lønnsomheten fra overskuddsvarme fra kjernekraft.