En artikkel i Document om at Støre og hans regjering vil gi 350 mill. til Gaza og en annen om at tysk politi raidet Hamas tilknyttede eiendommer fikk meg i tanker om et program i DW jeg nylig så. Hamas terrorangrep på Israel og den etterfølgene israelske invasjon av Gaza for å nøytralisere hamaskrigere og ødelegge terrororganisasjonens baser er en stor mediesak og opptar de fleste. Det media i Norge har vært lite opptatt av er hvordan Hamas finansierer sine krigere, sine baser og det milelange tunnelsystemet? Det hele må ha kostet enorme summer.
DW tok opp dette temaet med en representant for dem som arbeider med bekjempelse av terrorisme.
1. Da Hamas tok over Gaza i 2007 fikk de også anledning til å skattlegge. Det er hovedinntektskilden. Selv om det er ca 50% arbeidsledighet betyr det store beløp. Såvel de som har arbeidet inne i Israel som norske statsborgere som mottar lønn eller trygdeytelser fra Norge betaler skatt til Hamas slik alle andre personer og virksomheter gjør.
2. Hamas mottar betydelige beløp fra stater. Først og fremst Iran, men også fra Russland og ikke minst Qatar, samt noen andre stater. Iran bidrar kanskje med så mye som 100 mill.USD. Qatar trolig 30 mill. USD i måneden.
3. Hamas foretar investeringer i utlandet. Her kommer tilknytningen til eiendommer i Tyskland, men andre land som Tyrkia er vel så viktige.
4. Penger fra bistand og innsamlede midler som er tiltenkt dem som lider nød i Gaza har Hamas full kontroll over. Her er tilknytningen til regjeringen Støres 350 mill. Ikke minst nå, blir vi fortalt at det er et skrikende behov for bistand inne. Internasjonale media har ofte intervju med representanter for den norske Flyktningehjelpen som jeg forstår er en av de få hjelpeorganisasjonene inne i krigsområdet. Det er lite trolig at Flyktningehjelpen kan operere på Gazastripen uten samtykke fra Hamas. Det kan likeledes antas at de som arbeider for Flyktningehjelpen er under direkte oppsyn av Hamas. Nylig ble Røde halvmåne spurt om hvordan de distribuerte hjelpesendingene som ble sendt inn. Svaret var uklart, men det lå tydelig under at lastene med hjelpeutstyr og drivstoff overlates til Hamas som så distribuerer hjelpesendingene. Så får vi håpe at drivstoffet går til sykehus slik det er tiltenkt.
Representanten for antiterrororganisasjonen sa i intervjuet med DW at det var vanlig at Hamas tok «sin del» og sto for utdelingen. Det ville derfor ha interesse å spørre Støre på hvilken måte regeringen sikrer at ikke hele eller deler av de kr. 350 mill. havner hos Hamas?
5. Kryptovaluta er et av finansieringsredskapene som nyttes.
6. Hawalasystemet og forskjellige pengeoverføringssystemer blir nyttet. Som kjent behøver man ikke flytte penger. Man flytter verdier. En hjelpesendig med medisiner eller matvarer kan gjøre nytten. Medisinene og matvarene overtas av en representant for Hamas. Noen vil sikkert huske at for en tid tilbake var det mye i media om noe som kalte seg «Ship to Gaza».
7. Varer som transporteres inn i Gaza overtas av Hamas. Det aller meste av varene som går inn kommer paradoksalt nok fra Israel og ikke fra Egypt. En viktig grunn til det har vært at Israel har hatt et ønske om stabilitet. Det har nok også vært en viktig grunn til at så mange fra Gaza har arbeidet inne i Israel. Trolig har terrorangrepet den 7. oktober satt en effektiv stopper for det.
Det hører med at Hamas har et tett forhold til Brorskapet som har sin egen hjelpeorganisasjon: -Islamic Relief- som arbeider over hele verden, også i Norge.
Det vil være betimelig å spørre Støre og ledelsen i Flyktningehjelpen hva de mener om at lederne i Hamas – ifølge media – sitter på private verdier for mange milliarder kroner? Ville det ikke være på sin plass at regjeringen Støre, Flyktningehjelpen og Røde Kors bidro til at disse enormne verdiene kom de nødlidende barna og sivile til gode? For det var vel barna og de sivile som skulle ha den bistanden som ble sendt og som sendes?