Sosialisten og peronisten Sergio Massa erkjenner valgnederlag i presidentvalget i Argentina. Han utpeker høyreorienterte Javier Milei som vinner.
Milei gikk til valg met et løfte om «sjokkterapi» av den argentinske økonomien, som er i sin verste krise på to tiår, melder Reuters.
Milei er en høyreorientert og markedsliberalistisk økonom som er svært konservativ i verdispørsmål. Massa er økonomiminister i den nåværende regjeringen. Mens Massa satt som økonomiminister steg prisene med hele 140 prosent.
Offisielle resultater sier at Milei fikk nesten 56 prosent av stemmene, mot 44 prosent til Massa.
Milei lover massive kutt i statens utgifter, og et flertall argentinere ser ut til å forstå at dette vil bli smertefullt, så er landet nødt til å få kontroll over inflasjonen. Han vil også kvitte seg med pesoen og stenge ned sentralbanken.
Som motstander av abort og tilhenger av at sivile skal ha rett til å eie våpen sammenlignes Milei ofte med Donald Trump. Milei tror heller ikke på menneskeskapte klimaendringer.
Restaurantarbeider Christian sa til Reuters at Milei er skremmende, men representerer noe nytt-
– Milei is the new thing, he’s a bit of an unknown and it is a little scary, but it’s time to turn over a new page.
Enorme utfordringer står i kø for den nyvalgte presidenten. Myndighetene i Argentina er tomme for penger, gjelden til Det internasjonale pengefondet er på 44 milliarder dollar, inflasjonen nærmer seg 150 prosent, og forventes å stige til over 180 prosent. Å få kontroll over kapitalflyten (capital control) i landet virker nesten umulig.
Argentinas nye president vil trolig møtes med liten velvilje fra vestlige myndigheter. Det blir uansett noen tøffe år for argentinere, men de som har stemt på Milei mener tydeligvis at han har en større sjanse for å lykkes med å rydde opp, sammenlignet med Massa.
Det er særlig blant de unge Milei har fått tilslutning. Kommende tiltak kan nok bli dramatiske, men velgerne ønsker en vei ut av den tilsynelatende evigvarende økonomiske krisen.
Om Milei er den riktige mannen for oppgaven gjenstår å se. Det blir interessant å følge utviklingen i Argentina de neste årene.