Francesco Giordano. Stillbilde: Gedi / La Repubblica

En av de sentrale skikkelsene i de pro-palestinske demonstrasjonene som etter 7. oktober har funnet sted i Milano, er venstre­ekstremisten Francesco Giordano. I 1980 tilhørte han den såkalte 28. mars-brigaden, som stod De røde brigader nær.

Gruppen er mest kjent for drapet 28. mai 1980 på Corriere della Seras journalist Walter Tobagi, som dekket terrorismen og den politiske ekstremismen grundig for Italias største avis på den tiden.

Selv ble Giordano i 1983 dømt til 30 års fengsel for medvirkning til drapet på Tobagi, som ble gjennomført i Milano av en «kommando» bestående av i alt seks terrorister. Straffen ble senere omgjort til 21 år av en ankedomstol. Giordano sonet ferdig og har aldri angret.

Det er La Repubblicas journalist Paolo Berizzi som bringer opplysningen om den tidligere røde­brigadistens engasjement for den palestinske saken. Hva slags verden er det som siden den 10. oktober har demonstrert mot «fienden Israel»? spør Berizzi, og gir selv svaret:

Foruten de palestinske foreningene finner man også islamske organisasjoner med bånd til Det muslimske brorskapet som har slått rot i den nord­italienske metropolen. Med sine 180.000 muslimer er byen ennå ikke blitt «Milanistan», bemerker Berizzi, men man puster i en annen luft der nå enn for ti år siden. Mange marokkanere, tunisiere og egyptere i andre generasjon er blitt 18–20 år, og de er svært selvsikre.

Mellom en «Allahu akbar!» og mantraet som lover «død over jødene» lyder slagord til støtte for Hamas. Ved siden av miljøene med utenlandsk opphav finner man de opprørske fra ytre venstres forsamlingshus – først og fremst Cantiere og Vittoria. Her er også student­organisasjoner, noen LGBTQI-grupper, fagforeningen Cobas, en aktivist­gruppe for hjemløse og fragmenter av ekstrem­venstre. En anti-israelsk front som i praksis er anti­semittisk.

Foruten Giordano peker Berizzi også spesielt på den Genova-baserte palestinske arkitekten Mohammad Hannoun, som er aktiv i det islamske kultursenteret i Genova og åpent støtter Hamas. Israelsk etterretning mistenker ham også for å finansiere Hamas.

Med Hannouns medvirkning økte antallet deltagere ved de pro-palestinske demonstrasjonene i Milano fra 500 i starten til minst 5000 noen uker senere. Hannoun vet hvordan han skal få ekstremvenstres medvirkning: Hamas er våre partisaner, hevder han, med dårlig skjult hentydning til den italienske motstands­bevegelsen mot nazi-fascistene under andre verdenskrig.

Hvis man skal forstå det pro-palestinske universet i Italia, kommer man ikke utenom en rå, islamistisk antisemitt som Hannoun, konkluderer Berizzi – som altså skriver for den moderate italienske venstresidens hovedorgan La Repubblica, Italias nest største avis.

 

Levende bilder fra et opptog i Milano kan beskues her hvis man har tålmodighet med reklamen først:

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.