– Avtalen med Rwanda skal ratifiseres, sier britenes ferske innenriksminister James Cleverly. Han gjentar løftet som vi har hørt mange ganger siden Boris Johnsons tid som statsminister.
Også Cleverlys forgjengere, Priti Patel og Suella Braverman, har lovet det samme. Dette gjelder også sittende statsminister Rishi Sunak, som hadde Stop the Boats som ett av sine fem valgløfter. Men hittil har det vist seg å være rent valgflesk.
Nå lover Cleverly å løse problemet i en kommentar i The Telegraph. Han hevder at han allerede i gang med å sikre britiske grenser og britenes trygghet.
Safety and security should be the watchwords of any Home Secretary.
It’s why I jumped straight into it in my first week, making sure our communities are safe and our borders are secure.
Også Cleverly ønsker å fremstå som Israel og jødenes venn. Han skriver at å demonstrere burde være lov, men uten at ikke-demonstranter forstyrres fra sitt daglige virke. Angrep på politi og veksten av antisemittiske hendelser er helt frastøtende, skriver den ferske innenriksministeren.
Derfor har han allerede vært i møter med jødiske ledere, «for å se dem i øynene og love at jeg vil jobbe nådeløst for ikke bare å holde jøder trygge, men sørge for at de også føler seg trygge».
Man må stille spørsmålet: Hvordan skal Cleverly få jøder til å føle seg trygge i et land med mange millioner av muslimer, hvor over 300.000 marsjerer i gatene i London og oppfordrer til hyllest av Hamas og å fjerne Israel fra kartet?
Hvordan skal han takle en venstreside som i stor grad er antisemitter? Hva med studentene på toppuniversitetene? Det hele virker som et spill for galleriet. Too little, too late.
Cleverly tar også opp dommen i Høyesterett, som sa det var et brudd på Den europeiske menneskerettsdomstolen (ECHR) å sende migranter til Rwanda. Høyesterett fryktet at Rwanda ville sende asylsøkerne videre til mer utrygge land.
For det første: Britene må snart sørge for at ECHR ikke bestemmer over britisk lov. Det begynner å bli på tide, siden britene stemte nei til EU sommeren 2016. Riktignok er det Europarådet som har ECHR i sin stall, men det er uansett en overnasjonal europeisk organisasjon.
For det andre kan jo britene sørge for at avtalen med Rwanda sikrer at asylsøkere ikke videresendes til andre, utrygge land. På papiret er dette på plass allerede, og både EU og FN jobber med planer om å utnytte Rwanda som tredjeland. Men britene lar seg fortsatt utsettes for hevn fordi de gjorde noe så uakseptabelt som å melde seg ut av EU.
Det største problemet er motstanden blant britene selv. Alle disse ikke-statlige organisasjonene kan man selvsagt ignorere, eller rett og slett kutte ut alle former for statlige bidrag til aktivister som jobber mot britiske interesser. Hvis Tory-partiet setter sine egne velgere først, så må de snart begynne å innføre en konservativ politikk.
I tillegg nekter militære offiserer, både i Royal Air Force og i Royal Navy, å bidra til transport av illegale migranter. Dette er intet mindre enn mytteri, og slike offiserer burde umiddelbart miste sin stilling og degraderes eller sies opp. Viljen til slike tiltak virker fraværende.
Cleverly sier at han og statsminister Sunak er klare for å revurdere sine forpliktelser til internasjonale domstoler som ECHR.
We are prepared to change our laws and revisit our domestic and international legal obligations so that courts cannot block flights to Rwanda.
Han sier også at de vil introdusere nødlover som fastslår at Rwanda er et trygt sted for illegale migranter. Man må sette en stopper fra denne karusellen med diskusjon rundt Rwanda-spørsmålet, skriver han. For alle sanne tilhengere av demokratiet vil støtte alt dette.
Et flertall av britene ønsker å sette en stopper for illegal migrasjon. For illegal migrasjon er ikke bare urettferdig, det er umoralsk, mener Cleverly.
Han minner om menneskesmuglerne, som bedriver grov organisert kriminalitet, og er kjent for å banke opp, true og voldta migranter de hevder å hjelpe.
This isn’t just an evil trade in human cargo; it’s extremely dangerous. We have to stop it.
Britene bruker 8 millioner pund hver dag på hotellrom for illegale migranter. Hvor vanskelig kan det være å sette opp en gigantisk teltleir? Men Cleverly blir trolig som alle andre, som snakker tøft men aldri får gjennomført de tiltakene som faktisk er nødvendig.
De to øverste reaksjonene i kommentarfeltet viser at britene deler min skeptiske holdning.
One thing is clear from the comments here no one believes a word he and his kind speaks , you have lied to us to often im afraid, all trust has gone, likely for ever.
As every Home Secretary has said for the past 20 years.
Min pessimistiske konklusjon er at dette ender med mye prat, men lite action. Man får håpe at jeg tar feil.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.