Formannskapet i Trondheim kommune har torsdag med ni mot seks stemmer vedtatt å oppfordre ordføreren til å heise det palestinske flagget på rådhuset den 29. november, som er FNs «internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folket».
Forslaget ble stilt av Roald Arentz (Rødt) og fikk flertall fordi MDG og Pensjonistpartiet, som er samarbeidspartnere med det nye «blågrønne» bystyret, sluttet seg til forslaget, som ble vedtatt mot ordførerens stemme, skriver Adresseavisen.
Under debatten anførte Arentz at Israel etter hans oppfatning ikke har reagert forholdsmessig på Hamas-terroren:
– Hamas’ terroraksjon 7. oktober var direkte motbydelig. Den kan utelukkende fordømmes, uten forbehold. Det er både jeg og Rødt klinkende klar på. Men det betyr ikke at vi skal sitte i ro og se på den terrorbombinga av Gaza-stripa som foregår nå i en, som jeg oppfatter det, fullstendig uproporsjonal hevnaksjon.
Majen Helen Sævik (KrF) innvendte at det å heise det palestinske flagget reiser spørsmål om presedens:
– Hvis vi begynner å flagge for palestinere, hvorfor flagger vi ikke for kurdere? Og for ukrainere? Hvem er det som skal utelates fra den flaggelisten? Er det vårt mandat å lage disse flaggelistene som handler om utenrikspolitiske konflikter som akkurat nå er i mediebildet? Jeg anmoder om at vi ikke flagger etter det forslaget som Arentz har her, sa hun.
Rødt-representanten, som tidligere har gjort seg bemerket med å omtale et innlegg fra den uavhengige bystyrerepresentanten Lars Andresen (eks-ND) som «rasistisk» påberopte seg respekt for jøder, og la til:
– Et palestinsk flagg for meg er ikke et antijødisk eller anti-israelsk symbol. Det er symbol på solidaritet med et folk som de facto er undertrykt og okkupert, sa han.
Trondheim har flagget for Palestina før, bemerket han:
Arentz viser til at Trondheim kommune flere ganger har flagget palestinsk på den såkalte Nakba-dagen 15. mai. Nakba betyr «katastrofe» på arabisk. På denne datoen i 1948 startet den første krigen mellom Palestina og Israel, én dag etter at staten Israel ble erklært uavhengig.
Adressas reporter Carl Alfred Dahl synes ikke å være klar over at det var Egypt, Jordan, Syria, Libanon, Saudi-Arabia, Jemen og Irak som gikk til angrep på Israel etter uavhengighetserklæringen i 1948.
Erklæringen skjedde året etter at FN hadde vedtatt en delingsplan for området som jødene aksepterte, og araberstatene ikke aksepterte. Israel vant den etterfølgende krigen mot de arabiske statene, og endte med et territorium som var noe større enn det FNs delingsplan hadde forutsatt.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!