Et svensk vindkraftverk søker om rekonstruksjon på grunn av en tapsbringende avtale med norske Hydro Energi, som får kjøpe strøm til en fast, lav pris. Men Hydro Energi sier nei.
Det dreier seg om vindkraftanlegget Markbygden i Norrbotten, nord i Sverige. Anlegget skal være det største i Europa, og det var forventet at det skulle produsere ti terawattimer (TWh) strøm i året, skriver Dagens Industri.
Det totale norske forbruket er mellom 130 og 140 TWh.
Men delar av området har problem. Markbygden Ett, som driver 179 vindkraftverk, ansökte den 2 november om rekonstruktion, skriver Piteå-Tidningen.
Markbygden Ett skriver till Umeå tingsrätt att betalningssvårigheterna beror på ett mycket olönsamt elavtal med det norska bolaget Hydro Energi. Avtalet innebär, enligt Piteå-Tidningen, att bolaget har åtagit sig att i 19 år sälja en fast volym el till ett fast pris. När vindkraftsparken inte producerar tillräckligt med el är bolaget tvunget att täcka underskottet med egna köp på elmarknaden.
Den kinesiske staten eier 75 prosent av selskapet, som i flere år har gått med tap. Kina er ved sitt gigantiske Belt & Road-prosjekt tungt involvert i såkalt fornybar energi i Sverige.
China General Nuclear Power Corporation (CGN) kontrolleres av det kinesiske kommunistpartiet. De har investert titalls milliarder kroner i svensk vindkraft. Selskapet er majoritetseier i seks vindparker, blant annet i Ljusdal, Gällivare og Piteå, og er den største utenlandske aktøren i vindkraftindustrien.
Svensk vindkraft en del av Kinas globale plan – nå stoppes samarbeidet etter korrupsjonsskandale
Nå er situasjonen kaputt. Markbygden Ett kjøper rådyr strøm i markedet for å overholde avtalen med Hydro Energi, som betaler langt under markedspris.
I 2022 måtte selskapet kjøpe erstatningsstrøm for 61,6 millioner euro, som tilsvarer 733 millioner norske kroner. Prognosen for 2023 er at utgiftene langt overstiger inntektene. Omsetningen forventes å bli 40 millioner euro, med et tap på 52 millioner euro.
Markbygden Ett vil derfor gjennomføre en rekonstruksjon, som inneholder å si opp avtalen med Hydro Energi og reforhandle gjelden, som skal være på rundt 6 milliarder svenske kroner. – Vi er kjent med at Markbygden AB har søkt om rekonstruksjon, så vi forholder oss til den prosessen, og saken som skal opp i Umeå tingrett. Der er det en ny høring mandag, sier Anders Vindegg, informasjonssjef i Norsk Hydro, til NTB.
Det er ikke første gang vindkraft viser seg svært ulønnsomt uten massive subsidier. Det er neppe siste gangen heller.
En interessant ting i denne saken er at løftene om garantert lav strømpris til en stor kunde som Hydro Energi neppe kan skyldes grådighet eller korrupsjon, hvis man da ikke tror at ledelsen i Markbygden Ett er kjøpt og betalt av Hydro Energi.
Det betyr i så fall at selskapet ledes av folk som faktisk trodde at vindkraft kunne levere billig og stabil strøm. Det er vanskelig å si hva som er mest skremmende.