Meta spør nå alle brukere på Facebook om vi vil betale abonnement eller tillate sporing og tilpasset reklame.

Det er Datatilsynet svært kritisk til.

Når forespørselen dukker opp denne måneden, kommer du ikke videre på Facebook eller Instagramkontoen din før du har svart, skriver TV 2.

Meta krever fra 110 til 149 kroner måneden dersom du ikke godtar at selskapet samler data som politiske og religiøse meninger, seksuell orientering, hudfarge, og kjønn på tvers av Facebook, WhatsApp og Instagram.

Seksjonssjef i Datatilsynet Tobias Judin sier forbrukerne er ganske maktesløse og at kravet minner om utpressing.

– Mange har i praksis ikke noe annet valg enn å trykke på den store, blå knappen. Det virker ikke særlig rettferdig å skyve ansvaret over på forbrukerne.

Fra før måtte Meta betale en million kroner dagen i tre måneder for brudd på personvernloven.

– Ironien er at Meta har tjent store summer ulovlig på forbrukernes data i over fem år. Når skal de også tvinge forbrukerne til å betale hvis de vil ha personvern. Det er frekt, tordner Judin.

Metas kommunikasjonsrådgiver Matt Pollard hevder på sin side at selskapet følger retningslinjer fra EU-domstolen.

– Brukere må kunne nekte å gi tillatelse til bruk av data uten å måtte forlate sosiale medier, så de må bli tilbudt, om nødvendig mot en passende avgift, en tilsvarende tjeneste uten å gi fra seg data, sier han, og nekter samtidig å gi Tv 2 et bilde av seg selv.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.