NHOs hovedkontor i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
Fremtiden ser nå litt lysere ut, oppgir medlemsbedriftene i NHO. Men et nokså dystert utgangspunkt gir fortsatt mye pessimisme rundt om i bedriftene.
Mange norske bedrifter er fortsatt preget av pessimisme for fremtiden. Prisstigning, svak kronekurs, usikre markedsforhold både i Norge og globalt og ikke minst en uforutsigbar energisituasjon, legger en demper på utsiktene.
For store bransjer som bygg og anlegg spiller et urolig og til dels fallende boligmarked inn.
Usikkerhet omkring rødgrønn skattepolitikk kan også være medvirkende. Mange frykter ytterligere skjerping av formuesskatten, på en måte som rammer bedriftseiere hardt. Med SV som støtteparti for regjeringen kan dette være en reell frykt, noe SVs utspill før budsjettforhandlingene har bekreftet.
Nettopp det norske skatteregimet har vært en hovedgrunn til at så mange vellykkede bedriftseiere og investorer har valgt å flytte til Sveits. Dette er neppe noe som skaper ro og fremtidstro for norsk næringsliv.
De dårlige økonomiske erfaringene fra all satsningen på såkalt grønt skifte, grønne næringer, grønne investeringer osv., bidrar heller ikke til å fremme optimisme.
Et svakt lys i tunellen?
Men ifølge NTB kan det nå være en viss lysning på gang. Det ser noe mindre grått ut for en del bedrifter, ifølge en måling som NHO gjør blant sine medlemmer.
– Fremtidsutsiktene er litt forbedret fra oktober, men pessimismen dominerer fortsatt, konkluderer organisasjonen i en oppsummering.
Synet på nåsituasjonen er uendret fra forrige måling, mens forventningene til de neste seks månedene er litt lysere nå enn i oktober, viser NHOs medlemsundersøkelse for november.
I oktober opplevde NHO imidlertid en markant økning i andelen bedrifter som så dystert på markedssituasjonen det kommende halvåret.
Noen punkter fra undersøkelsen:
Mens fire av ti bedrifter (41 prosent) venter svakere markedssituasjon de neste seks månedene, oppgir bare hver tiende bedrift (12 prosent) at de venter bedring.
Dermed er det en overvekt på 29 prosent som er pessimistiske med tanke på de neste seks månedene.
I oktober var overvekten av pessimister 31 prosent.
Det er overvekt av pessimister i 13 av 15 bransjer. Bare i Offshore Norge er det flere bedrifter som venter bedring enn forverring.
– Bremsene er på
Det er nå like mange – hver fjerde bedrift (24 prosent) – som sier at situasjonen er god som at den er dårlig. Historisk sett er dette svakt, ifølge NHO.
Organisasjonen setter utviklingen i sammenheng med at «bremsene er på i norsk økonomi».
– Høy prisvekst og høyere renter svekker den disponible inntekten til husholdningene og dermed etterspørselen. Det er det vi begynner å se nå, og det gjenspeiles antakelig i bedriftenes framtidsutsikter, sa samfunnsøkonom Eirik Ese i NHO til NTB i oktober.
I sine prognoser for norsk økonomi poengterer NHO at mange husholdninger tyr til sparepengene sine for å holde forbruket oppe.
Men de oppsparte midlene reduseres gradvis. NHO venter at husholdningenes konsum skal kraftig ned og bidra til en betydelig demper på aktiviteten i norsk økonomi.
Den direkte årsaken er at høyere priser og økte renter har truffet husholdningene og næringslivet og dempet etterspørselen.
Dystert i alle fylker
Samtlige fylker har en overvekt av pessimister: Størst er pessimismen i Innlandet, mens Troms og Finnmark har størst andel optimister.
Det er i Offshore Norge, Finans Norge og Sjømat Norge at situasjonen oppleves som best, mens bedriftene i bygg og anlegg (BNL) og bilbransjen (NBF) opplever den som svakest.
Nåsituasjonen oppleves som best i Rogaland og Nordland.
Innlandet og Oslo er fylkene med svakest markedssituasjon.
Under halvparten av fylkene har nå overvekt av respondenter som oppgir at situasjonen er god, ifølge medlemsundersøkelsen.
Undersøkelsen er tatt opp i tidsrommet mandag 30. oktober til tirsdag 7. november med totalt 3149 svar.
Stemningen går litt opp og ned, se sak under.
Les også:
Grønne visjoner til tross: NHO-bedriftene ser mørkere på fremtiden
Ny bok fra Document: Bestill i dag!
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: