Mediene fikk seg en støkk da Statistisk sentralbyrås (SSB) toppekspert på behandling av tidsserier konkluderte at temperaturserier viste historiske variasjoner som i moderne tid, og dermed utfordret FNs klimapanels (IPCC) CO2-hypotese. SSB har internasjonal toppkompetanse på statistikk, og John K. Dagsvik er i det internasjonale tetsjiktet på metodikk for tidsserier.
Hans studie viser at utslipp av CO2 ikke er sterk nok til å forårsake systematiske temperaturendringer utover historiske variasjoner uten antropogene utslipp. Medienes reaksjon var blandet: Noen sentrale spørsmål og kommentarer ble fremmet. Andre som f.eks. Aftenposten prioriterte å være mikrofonstativ for IPCCs støttespillere, som umiddelbart kastet seg over Dagsvik og Moen i forferdelse. «En verdiløs analyse» uttalte CICEROs Bjørn H. Samset. Oseanograf Tore Furevik (leder av Nansensenteret og fhv. leder for Bjerknessenteret) påberopte seg i Dagsnytt 18 at Dagsvik/Moen har «håndplukket dataserier.»
Det er IPCC og Furevik som håndplukker data
Det er de lange tidsseriene som viser historiske variasjoner. Forskningsdirektøren ved SSB, Anne Nøstebø, slo et slag for vitenskapen og etterlyste saklige argumenter som del av en vitenskapelig debatt når dyktige fagfolk publiserer. Det er uvanlig å høre et prinsipielt og selvsagt vitenskapelig argument knyttet til klimadebatt i norske medier, men det viste seg å være bare et blaff.
Ole Humlum og jeg sendte inn et innlegg til Nettavisen, som prisverdig nok hadde et anstendig innlegg om saken. Det ble refusert. Aftenposten avslo en snutt jeg skrev som tilsvar til Bjerknessenteret, som stadig og like feilaktig vil ha det til at der er CO2 og lufta som varmer opp havet og ikke solen. Stein Bergsmark fikk avslag fra forskersonen.no. Alle disse tre er fra Klimarealistenes vitenskapelige råd, så her gjengis vårt innlegg i sin helhet.
Ole Henrik Ellestad
* * *
Statistisk sentralbyrå i godt selskap
Av Ole Henrik Ellestad og Ole Humlum
SSB har utfordret IPCCs klimahypotese med en analyse av temperaturdata av høyeste kvalitet. Ytringsfrihet åpner for faglig innsyn i en internasjonal, vitenskapelig klimadebatt som har pågått i tiår uten formidling i tradisjonelle medier. Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, skriver i en artikkel 28. september at Statistisk sentralbyrås (SSB) publikasjon, som sår tvil om klimagasser er årsaken til klimaendringene, er en bombe i debatten. Etter en del nyttig og korrekt informasjon avslutter han med at:
– I norsk offentlig debatt har det vært tabu å mene noe annet enn at klimaforandringene er menneskeskapte. Kanskje vi bør reformulere den setningen til at klimaforandringene er påvirket av mennesker, men ikke menneskeskapte?
Med det retter han fokus mot sentrale klimafaglige forhold og slår samtidig et slag for ytringsfriheten – kanskje det viktigste samfunnsaspektet ved klimadebatten. Han revitaliserer diskusjonen om IPCCs tidligere hovedkonklusjon om at mer enn 50 % av temperaturstigningen er menneskeskapt. Først i 2021-rapporten ble hele årsaken tilskrevet økte CO2-utslipp, paradoksalt nok mens det samtidig publiseres at underliggende beregningsmodeller og CO2-scenarier ikke holder mål. Skeptikere mener å ha vitenskapelig dokumentasjon på at naturlige variasjoner dominerer.
SSBs utgangspunkt
SSB-forskerne har et riktig utgangspunkt ved å velge fra NASAs database de 75 beste, lange temperatur-tidsserier fra 32 land. SSB har observert endringer som bare kan ha naturlige årsaker, og inkludert usikkerhet i sine vurderinger. Temperaturen har de siste 200 år steget for lite til tydelig å konkludere med at global oppvarming skyldes økte CO2-utslipp. Når folk med forstand på tall studerer tall, fremkommer ofte ny erkjennelse.
Usikkerhet er mangelvare hos IPCC. Evaluering av organisasjonen i 2010 rettet sterk kritikk mot blant annet manglende bruk av usikkerhet og formidling av denne. Internasjonalt foregår en løpende diskusjon om viktige forhold knyttet til temperaturmålinger påvirket av byoppvarming, fjerntliggende og uberørte områder, nedlegging og endring av målestasjoner, omfattende justering av temperaturserier, havtemperaturer i ulike lag, satellittdata versus bakkedata og hvilke andeler av klodens arealer hver måling representerer for global middeltemperatur.
Satellittdata som dekker de største og fjerntliggende områder best, viser en global temperaturstigning per tiår på 0,14 °C. Amerikanske NOAA korrigerte ned sine verdier til 0,09 °C i 2021. IPCC har det dobbelte.
Naturlige variasjoner på Grønland
SSB skriver at de siste 200 år samlet sett er en oppvarming fra Den lille istid. De benytter også temperaturdata fra isbreer på Grønland. Figuren viser isbremålinger gjennom hele mellomistiden med synliggjøring av Holocen optimum med rundt 1–2 °C varmere enn i dag. Neste 1000-årssyklus er i moderne tid og sammenfaller med solas «Grand Maximum» 1923–2003, det kraftigste på 8000 år.
SSB påpeker at dagens forhold er innenfor rammen av de siste 4000 årenes variasjoner, og 1930-årenes markante varmetopp med isreduksjon i Arktis er på linje med senere tiårs forhold. Dette var hyppig omtalt i datidens aviser, men er forsvunnet fra dagens debatt. Arktis påvirkes sterkt av overføring av energimengder fra ekvator mot hver av polene med 50–100 ganger mer energi enn det IPCC tilskriver økt CO2.
Energimengden og transportprosesser påvirkes av variasjoner i planetbaner og månen, blant annet solas aktivitet, jordrotasjonen, vinder, havstrømmer og tidevann. Men IPCC har ikke dette med i modellene. All klimaendring skal nå dogmatisk være CO2-relatert.
Det er å håpe at internasjonal debatt blir tilgjengeliggjort for norske lesere og blir en del av folkeopplysningen som er hjemlet i vår grunnlov og som demokratiet bygger på. På veien tar vi med oss at intet i SSB-publikasjonen peker mot en menneskeskapt klimakrise.
Ole Henrik Ellestad og Ole Humlum er medlemmer av Klimarealistenes Vitenskapelige Råd.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.