Illustrasjonsfoto Ullevål sykehus: Stian Lysberg Solum / NTB
FHI venter en økning i influensa- og koronatilfeller utover høsten og vinteren, og sykehusene må være forberedt på flere innleggelser med luftveisinfeksjoner.
Høst og vinter er tid for luftveisinfeksjoner, og nå advarer FHI mot at vi kan gå mot en hard sesong i så måte.
Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere uttrykt bekymring omkring årets influensasesong og oppfordret flere til å vaksinere seg.
Under årets smitteverndag forteller FHI at vi foreløpig ligger på et normalt nivå for luftveisinfeksjoner for årstiden, men at de ser en økning.
NTB – Sval Rosenløw Eeg melder om saken.
– Fra uke 42 til uke 43 så vi et kraftig hopp av smitteøkning av influensa. Vanligvis går det veldig fort når det først setter i gang, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen.
Oppfordrer folk til å vaksinere seg
Siste år falt vaksinedekningen mot influensa fra 63 til 59 prosent for risikogrupper, og fra 56 til 50 prosent for helsepersonell, skrev FHI i en pressemelding i oktober.
– Vi ønsker oss en 75 prosents vaksinasjonsdekning for de som tilhører risikogrupper. Det haster å vaksinere seg nå, da vaksinen bruker noen uker på å fungere som den skal, sier Paulsen.
Det understrekes også at koronaviruset fortsatt er her, og at folk smittes hele tiden. Mange blir også såpass syke at det kreves innleggelse. Blant covid-19 pasienter har man sett en tydelig økning av sykehusinnleggelser de siste ukene.
– Det var noe av grunnen til at vi hev oss rundt forrige uke og varslet om at tiden var inne for å ta vaksine, om man ønsker det, sier Paulsen.
Nettopp koronaviruset fikk nylig ekstra oppmerksomhet da det ble kjent at skiløperen Johannes Høsflot Klæbo var smittet, noe man frykter kan gå utover hans kommende skisesong.
Han skal ikke være sengeliggende, men føler seg «ikke frisk». Det skiinteresserte Norge må bare ønske ham en raskest mulig bedring, så han kan også kommende sesong kan få de pallplassene man er vant til å se fra ham.
Mycoplasma-utbrudd
Spredningen av mycoplasma-bakterier har også skapt bekymring i Vestland fylke. Paulsen mener det er for tidlig å si hvor stort dette utbruddet vil bli i Norge.
– Vi vet ikke hvor alvorlig dette utbruddet kommer til å bli i Norge, men det er grunn til å tro at immuniteten til befolkningen ligger til rette for et stort utbrudd, sier hun.
Bakterien kan gi infeksjoner både i øvre og nedre luftveier. Symptomene utvikler seg gjerne langsomt over flere dager til en uke. Det er barn, ungdom og unge voksne som er mest utsatt, men voksne kan også bli rammet.
– Den dominerer akkurat nå. Det er en bakterie som har sine topper med fire til seks års mellomrom. Det er cirka fem år siden vi hadde en topp sist, sa smittevernlege Marit Voltersvik i Bergen kommune til BT i forrige uke.
FHI har tidligere opplyst til BT at økningen er betydelig i Vestland, men at forekomsten øker i alle fylker.
Gode bøker fra Document! Bestill i dag:
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: