Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet, mangeårig byrådsleder i Oslo, har gjentatte ganger hevdet at Oslo er «en trygg by». Så seint som sommeren 2023 gjentok Johansen denne påstanden.
23. november 2021 publiserte Faktisk.no en artikkel som antydet det samme. De hevdet da at «Kriminalstatistikken viser et stort fall i antall anmeldelser i Oslo de siste 15 årene».
Mindre enn to år seinere innrømmer politiet i Norges hovedstad offentlig at de ikke lenger klarer å ta unna sine arbeidsoppgaver.
Avisen VG melder at «For første gang klarer ikke Oslo politidistrikt lenger å løse de løpende politioppgavene uten hjelp. Nå er 44 polititjenestefolk fra nesten hele landet beordret til hovedstaden, flere mot sin vilje».
«Vi lever i historiske tider. Det er første gang Oslo politidistrikt ikke klarer å løse sitt hovedstadsoppdrag alene», kommenterer politimester Ida Melbo Øystese.
Hun fremhevet hvor spesielt det er at Oslo-politiet som landets største politidistrikt ikke lenger klarer å løse politioppgavene på egen kjøl. «Krigen ute i verden kommer nærmere og nærmere og skjer raskere og raskere».
Årsaken til det ekstra sikkerhetsbehovet er de kommende dagenes mange innmeldte markeringer, sikring av jødiske og israelske mål i Norge, samt økt årvåkenhet mot palestinske og propalestinske miljøer og arrangementer.
Beordringen av ekstramannskaper til Oslo fra landets ulike politidistrikt skal vare i en måned. Situasjonen skaper derimot uro internt i politiet.
«Det er ikke alle som kommer hit for å bistå av fri vilje og med positivt fortegn», uttaler fagforeningsleder i Oslo-politiet, Marius Bækkevar, til VG. «Den totale ressurssituasjonen i Oslo er så strukket at strikken står i fare for å ryke nå», sier han.
Oslo politidistrikt har nedbemannet med 90 politiutdannede tjenestefolk de ni første månedene i år, bekrefter Rune Alstadsæter, kommunikasjonsdirektør i Oslo politidistrikt. Politiressurser tas fra gatene til kontorene.
Samtidig står det over 400 nyutdannede politi, som ikke får jobb.
Det er dessuten ikke bare i Oslo at norsk politi opplever slitasje og mangel på ressurser. 2. september var det gatekamper mellom ulike grupper av eritreere i Bergen.
Ingen i Vest politidistrikt meldte seg frivillig til beordringen til Oslo politidistrikt denne uka.
«De er alle sammen beordret», bekrefter Martin Kjelby, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Vest. «De føler at de står i en lojalitetsskvis i forhold til sine kolleger i Oslo, mens bemanningen i og rundt Bergen er helt skrelt. Dette går ut over beredskapen i Vest politidistrikt», mener han.
Han påpeker at demonstrasjoner i forbindelse med krigen i Midtøsten fort kan oppstå i Bergen også. «Under Eritrea-opptøyene i september ble beredskapen i politidistriktet testet til smertegrensen».
Kjelby er sterkt bekymret for arbeidsbelastningen til de politifolkene som er igjen. «Vi har et sykefravær på over 7 prosent og er bekymret for en økning», sier han.