Regjeringen Kristersson fikk sterk kritikk fra opposisjonspartiene da den såkalte Tidö-avtalen ble lagt frem 14. oktober 2022. Kritikken gjaldt blant annet migrasjonspolitikkens nye fokus, som gjorde at regjeringspartiene varslet at innvandring ville reduseres og at det ville bli vanskeligere å få oppholdstillatelse i Sverige.
Siden regjeringsskiftet har opposisjonen hevdet at «statsminister Kristersson sitter i fanget på Sverigedemokraterna» og at den nye migrasjonspolitikken gjør Sverige til et umenneskelig og fremmedfiendtlig land. Et år senere viser imidlertid tallene at opposisjonens bekymringer var ubegrunnede: Antallet oppholdstillatelser som innvilges er fortsatt høyt.
Ifølge Migrationsverkets siste statistikk har 86.596 personer fått oppholdstillatelse i Sverige til og med november. Hvis trenden fortsetter, vil over 104.000 personer få oppholdstillatelse i 2023. Det betyr at antallet er noe ned sammenlignet med tallene fra 2022 men overstiger tallene fra 2021 og 2020, og tilsvarer folketallet i mellomstore svenske byer som Gävle eller Södertälje.
Migrasjonsverkets månedlige statistikk viser førstegangssøknader innvilget i første instans (Migrationsverket) og høyere instans (migrasjonsdomstolene og Migrationsöverdomstolen).
Hovedårsakene til at en person får oppholdstillatelse i Sverige er arbeid, etterfulgt av familieinnvandring og asyl. I tillegg til antall oppholdstillatelser har 1.051 personer fått rett til å oppholde seg i landet fordi det er såkalte håndhevingshindringer som gjør at de ikke kan utvises til hjemlandet. Tallet gjelder per 30. oktober, og ventes å stige frem til årsskiftet.
I løpet av første halvår i år mottok EU-landene over en halv million asylsøknader, som er en økning på nesten 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Antallet asylsøknader til Sverige gikk imidlertid ned. Migrationsverkets siste antakelse er derfor at cirka 13.000 personer vil søke asyl i Sverige i henholdsvis 2023 og 2024. Dette er en nedgang på 1.000 personer sammenlignet med forrige prognose. I løpet av 2023 har imidlertid 14.484 personer så langt fått innvilget asyl i Sverige.
Kilde: Migrationsverket