VG-hovedkvarteret i Akersgata i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB.

VG påberoper seg upartiskhet i konflikten mellom Israel og palestinerne, men når avisen skriver en slags «Midtøsten-konflikten for dummies», er slagsiden så sterk i Hamas’ favør at det er propaganda.

I en slags pedagogisk artikkel der avisen søndag forsøker å vise det historiske bakteppet for konflikten, antydes den innbilte moralske ekvivalensen i konflikten allerede i tittelen: «Hva skal jeg mene nå?»

Det går galt helt fra start, der VG begynner med Israels opprettelse:

Staten Israel ble opprettet etter et vedtak i FN i 1948. Bakgrunnen var utryddelsen av seks millioner jøder under andre verdenskrig. Men opprettelsen gjorde at 750.000 palestinere ble tvunget vekk fra sine landområder. Siden har det vært en rekke kriger mellom Israel, arabiske land og palestinere.

Det var i 1947 at FN vedtok sin delingsplan for området kalt Palestina, der man så for seg en jødisk stat, en arabisk stat og Jerusalem som internasjonal sone. De arabiske statene – Egypt, Jordan, Syria, Libanon, Saudi-Arabia, Jemen og Irak – nektet å bøye seg for vedtaket, og gikk til krig mot Israel kort etter at den ble erklært som egen stat i 1948. Israel vant krigen, og endte dermed med et større territorium enn FNs delingsplan hadde forutsatt.

VG nevner de fordrevne palestinerne, men utelater at omtrent like mange jøder ble fordrevet fra sine hjem som følge av krigen. VG forklarer heller ikke noe om krigene i 1967 eller 1973, og en historisk uskolert leser får dermed ikke med seg at araberstatene ikke begynte å oppgi håpet om å utslette Israel før landet inngikk fredsavtaler med Egypt og Jordan.

Hamas har ennå ikke oppgitt håpet om å utslette Israel, men den opplysningen mangler når VG skal forklare hvem de er:

Hamas ble dannet i 1987. Organisasjonen har siden starten kjempet for en selvstendig palestinsk og islamsk stat.

Man skulle kanskje ha trodd det var en glipp da NTB straks etter Hamas-massakrene i Israel den 7. oktober benyttet ordet «militæroperasjon» om de sadistiske grusomhetene. Men det viser seg at både NTB og VG holder fast ved at det er noe militært ved Hamas:

Hamas er en militær motstandsbevegelse for palestinerne som er undertrykt av Israel på Gazastripen. Flere land definerer Hamas som en terrororganisasjon.

Ordet «militær» viser til en stats væpnede styrker (Gaza er ikke en stat), og slike styrker følger nasjonale og internasjonale lover som Hamas ikke bryr seg om. Det er således en tilsnikelse og et misbruk av det norske språket når VG (og NTB) formulerer seg som de gjør (de gjør også Hamas’ ord om organisasjonens drapsmenn til sine egne – slik de også tar Hamas’ tapstall for god fisk).

Amerikanske militære som begikk overgrep mot fanger i Abu Ghraib, ble hardt straffet i samsvar med lover for hvordan de skal oppføre seg i krig. Er det noen som tror at Hamas-terrorister som drepte jøder bestialsk den 7. oktober, blir straffet? De anses snarere som helter av sine egne.

Og hvem er det forresten som undertrykker palestinerne i Gaza mer enn Hamas selv gjør? VG nevner ikke at terrorbevegelsen bruker palestinere som levende skjold.

VG underslår at Hamas og deres sympatisører ønsker å fjerne Israel fra kartet, derav uttrykket «from the river to the sea», og fremstiller agendaen deres som legitim nasjonal frigjøring:

Lørdag 7. oktober erklærte Hamas starten på en ny militæroperasjon mot Israel. De sier de kjemper for et fritt Palestina.

VG hanker også inn en innbilt autoritet i saken som fremstiller Hamas som «vage» i sine ambisjoner:

VG har snakket med forsker i Midtøsten-studier, Erik Skare ved Universitetet i Oslo.

Han sier at Hamas ønsker å etablere en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza samt i dagens Israel.

– Hamas er vage i den grad at de sier at den vil ha frigjøring av hele det historiske Palestina, som inkluderer dagens Israel. Samtidig er det er opp til det palestinske folket, for eksempel gjennom valg å bestemme om det skal være en tostatsløsning, sier han.

Like etter sørger man for å tegne et skrekkelig portrett av Israels statsminister:

Israels statsminister er Benjamin Netanyahu. Han har fått massiv kritikk det siste året for å endre på landets lover.

Men lover endres i et demokrati, eller hva? Hva har VG å si om den lovgivende prosessen i Gaza?

Ved sist valg ble Netanyahu utnevnt til Israels statsminister for sjette gang.

Selv representerer Netanyahu høyrepartiet Likud. I tillegg består koalisjonen av flere høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partier.

Regjeringen kalles for Israels mest ytterliggående og høyrevridde regjering noensinne.

En slags Breivik der, altså – selv om de reelle Breivikene tilhører Hamas.

VGs dekning er en skam. Avisen underslår ellers at det er uhyre vanskelig for jøder å leve i sikkerhet blant palestinere, mens Israel rommer en stor arabisk minoritet – som det aldri passer å snakke om.

Med den selektive historieskrivingen og ved å underslå at Hamas drømmer om å gjennomføre det Hitler aldri klarte, gjør VG seg til et propagandaorgan for Hamas. Israel ville være i sin fulle rett til ikke å slippe avisens journalister inn i landet hvis de lander på Ben Gurion-flyplassen.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.