Slovakias nyutnevnte statsminister Robert Fico kunngjorde torsdag som han lovet under valgkampen, at landet ikke lenger vil sende militær hjelp til Ukraina.

– De har allerede drept hverandre i et år

Før avreise til et todagers toppmøte i Det europeiske råd talte Robert Fico til det slovakiske parlaments komité for europeiske anliggender. Der stilte han spørsmål ved effekten av den pågående militære støtten til Kiev – som så langt ikke har resultert i noen løsning på konflikten.

– Efter å ha drept hverandre i ett år har russerne vunnet mer territorium enn Ukraina. Så forklar meg hva som vil skje om ytterligere et år. Vi ser jo at det ikke finnes noen militær løsning, sa han ifølge avisen Denník N.

Europa er trett av krig

Fico sa at Slovakias forsvar må prioritere sine egne våpenlagre, noe også Polens avtroppende statsminister Mateusz Morawiecki sa i forrige måned. Han advarte også EU om at Slovakia ikke vil støtte ytterligere sanksjoner mot Russland uten en fullstendig analyse av konsekvensene.

Vestens militære støtte til Ukraina har stått fast siden den russiske invasjonen i februar ifjor. Men Polen, Kievs nærmeste allierte, har trukket tilbake sin militære støtte og med det sendt et signal om at Europa er trett av en krig som ikke viser tegn til å skulle ta slutt med det første.

Orbáns strategi

Visegrád-landene beveger seg gradvis i retning av Ungarns statsminister Viktor Orbáns politikk fra begynnelsen av krigen; han trosset Volodymyr Zelenskij insisterende holdning og nektet å levere våpen til Ukraina. Isteden sendte han humanitær hjelp til sivilbefolkningen.

Slovakia har med Ficos valgseier inntatt en lignende holdning. Den nye statsministeren har gjentatt at landet er villig til å hjelpe Ukraina humanitært.

– Der står vi klar til å hjelpe med åpne armer, sa han til sine kolleger i parlamentet.

 

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.