Kai Spurkland, Anine Kierulf og Ingjerd Hansen tar i sin bok «Hatkrim» til orde for en innskjerping av straffelovens paragraf 185.
– Grensen går ved noe som heter «kvalifiserte krenkende ytringer», som blant annet dehumaniserer og fratar grupper deres menneskeverd, som sammenlikner grupper med skadedyr, eller oppfordrer til integritetskrenkelser, sier Kierulf til Utrop.
Det at en god del ytringer kan oppfattes som hatefullt motiverte, men likevel ikke rammes av loven, mener forfatterne det må gjøres noe med.
– Likevel kan ytringen sees som «ugrei», og rammes av andre straffebestemmelser, for eksempel sjikane, sier Kierulf.
Under boklanseringen talte blant annet justisminister Emilie Enger Mehl, krimforfatter og tidligere justisminister Anne Holt, og leder for Muslimsk Dialognettverk, Arshad Jamil.
Forfatterne ser det som viktig med mangfold generelt, og spesielt at folk med ulike minoritetsstemmer kan fortelle om tema som rammer de bestemte gruppene.
Hansen viser til at debatter om minoritetsgrupper ofte er ganske polariserte.
– Vi har å gjøre med en felt hvor man kommer rett inn i en innvandringsdebatt, en homodebatt eller en transdebatt, sier hun.
Muslim i partiet Sentrum: – Allahs ord er hellige, koranbrenning er alltid hatefullt
Spurkland sier det er motivasjonen bak en straffbar handling som vil bestemme hvorvidt vi kan snakke om hatkriminalitet.
– Hvis man knuser bilruten til den homofile naboen, så er det ingen andre enn gjerningsmannen som vet om ruten blir knust fordi han ikke liker homofile, eller fordi han bare var frustrert, eller fordi han var sint på naboen på grunn av en konflikt som ikke hadde noe med legning å gjøre. Her må eventuelt offeret kunne bevise motivasjonen overfor retten, sier han.
Kierulf mener selv at kunnskapen om hva som er hatkriminalitet har økt de siste årene.
– Regjeringen lanserte en egen satsing på hatytringer i 2016. Hele oppmerksomheten om hatkriminalitet generelt mot minoritetsgrupper har blitt mye større hos domstoler, politiet, påtalemyndighetene og publikum, slik at man i større grad vil anmelde. En grunn til at det har vært vanskelig å gjenkjenne dette har vært manglende kunnskap, sier hun.
Hatkriminalitet er mer enn bare hatefulle ytringer, poengterer Hansen.
– Å slå noen ned, å tagge noens hus, er også hatkriminalitet.