Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenns forbruksgjeld øker stadig, og utgjør nå hele 156,6 milliarder kroner.
En høy andel forbruksgjeld er gjerne uttrykk for at befolkningen er i en økonomisk skvis, og tyr til desperate løsninger for å finansiere både forbruk og bolig.
Nordmenns forbruksgjeld økte med 6,4 milliarder kroner siste år. Det tilsvarer en økning på 4,2 prosent, viser en rapport fra Finanstilsynet.
Men volumet av lån klassifisert som forbrukslån økte med 12 milliarder kroner, tilsvarende hele 17 prosent, i samme periode.
En del av økningen av forbruksgjelden er imidlertid boliglån som er sikret av tredjepart som kausjonist, som på grunn av renteendringene har gått over Gjeldsregisterets grense på 5 prosent for hva som defineres som forbruksgjeld.
– Renteøkningen de siste to årene har ført til at flere av boliglånene som er sikret med tredjepersonspant overstiger denne grensen, står det i rapporten.
Siden 2019 har det vært en nedgang i benyttet kreditt, men denne trenden er snudd i 2023, skriver Finanstilsynet.
Samtidig noteres det at det er snakk om færre personer som står for en økende del av den totale forbruksgjelden.
Det var ved utgangen av september en nedgang av låntakere som er registrert med flere enn fem kreditter i sitt navn, til 4,8 prosent. Denne gruppen står imidlertid for 40 prosent av den samlede benyttede kreditten på totalt 156,6 milliarder kroner.
Generelt høy prisstigning, ikke minst på varegrupper som strøm og drivstoff, fører til at en del personer rundt om i samfunnet sliter stadig tyngre med å få det til å gå rundt økonomisk. Da er forbrukslån og kausjonister tradisjonelt en løsning man benytter.
TV-programmer som blant annet Luksusfellen viser at dette kan bringe mennesker ut i en økonomisk hengemyr det er nesten umulig å komme ut av.
Problemer for noen er butikk for andre. Utviklingen medfører et blomstrende marked for inkassoselskaper.
Finanstilsynet skriver at nesten firedel av den rentebærende forbruksgjelden nå ligger hos selskaper som kjøper opp porteføljer av misligholdte lån fra banker, en markant økning fra tidligere.
Disse selskapene overlater deretter inndrivelsen av denne gjelden til inkassoselskaper.
Ny bok fra Document: Bestill i dag!
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: