Rasmus Paludan brenner en koran i nærheten av Tyrkias ambassade i Stockholm den 12. januar 2023. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB.

Lovforslaget som tar sikte på å bekjempe offentlige koran­brenninger i Danmark, kommer nå i en lettere revidert form fra den danske regjeringen, som fortsatt vil forby koran­brenning som politisk ytring.

Det er etter offentlig diskusjon og en flere høringer at lovforslaget er blitt endret på visse punkter, opplyser Berlingske.

Men kjernen i loven består:

Forlaget handler om forbud mod utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund.

Lovforslaget begrenset seg opprinnelig ikke til kun tekster fra anerkjente trossamfunn.

I det nye Lovforslag gælder forbuddet alene utilbørlig behandling af »et skrift, der har væsentlig religiøs betydning« eller »en genstand, der fremstår som et sådant skrift«.

Før: I det første lovforslag var der lagt op til, at forbuddet skulle omfatte »et trossamfund«, uanset om trossamfundet var registreret som anerkendt eller ej.

Loven åpner imidlertid for at slike handlinger kan gjennomføres i en kunstnerisk sammenheng der de ikke står sentralt:

Lovforslaget er ændret, så kunstneriske fremstillinger vil falde uden for forbuddet, hvis den ellers utilbørlige behandling udgør en mindre del af et kunstnerisk værk.

Et kunstnerisk værk, som har den utilbørlige behandling som den eneste eller centrale bestanddel, vil derimod være omfattet af bestemmelsen.

Det blir heller ikke forbudt å like «utilbørlig» behandling av religiøse skrifter:

Med lovforslaget slår regeringen også fast, at det ikke vil være strafbart »offentligt udtrykkeligt at billige utilbørlig behandling af et skrift, der har væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund, eller at billige forhånelse af en fremmed stats flag mv. i den nugældende § 110 e i straffeloven,« som det fremgår af faktaarket.

Det som i praksis er en lov som er skreddersydd for å forby koranbrenninger uten å si det rett ut, kommer som følge av at slike aksjoner har skapt harme blant muslimer i og utenfor Danmark, og det har ifølge danske sikkerhetsmyndigheter forverret trusselbildet mot landet.

Kritikere av lovforslaget peker på at Danmark her oppgir ytringsfriheten i et håp om å kjøpe seg fred fra islam.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.